Az árvácska mint szimbólum. Érdekességek az ehető császárvirágról

Az árvácska az ibolyafélék családjába tartozik, az egyik legkedveltebb és leggyakoribb dísznövény, amely feltűnik parkokban, közterületeken éppúgy, mint odahaza cserepes növényként, balkonládában, kertben. Gazdag színárnyalatú, változatos színkombinációjú növény, amely hosszú hónapokig virágzik, színesítve környezetünket.

A bársonyos virágú árvácska népies nevei: istenszakáll, császárszakáll, császárvirág, Szentháromság violája, háromszínű ibolya.

Ehető virág

Az árvácska ehető virág, a levelei is felhasználhatók fogyasztási célra. Enyhén mentolos aromájú. Szirmai jól mutatnak habos édességeken, de kandírozhatjuk, vagy cukrot is ízesíthetünk vele, hasonló módon, mint az ibolyánál >> 

Gondozása

Hidegtűrő növény, ezért kora tavasszal kiültethető – jól viseli a napos és a félárnyékos helyeket is. Tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő képességű talajt igényel, két-háromnaponta locsoljuk. Szabadban csoportosan ültetve mutatnak igazán jól.

Mit szimbolizál?

Több jelentést társítanak hozzá. Többek között a barátság és a ragaszkodás szimbólumának tartják. A néphit szerint ha férfi ajándékoz cserepes árvácskát a szeretett nőnek, a hűségét akarja ily módon kifejezni.

Az árvácska neve a francia pensée szóból ered. Jelnetése: gondolat, emlékezés. Temetőkben is gyakori virág. Korábban a keresztény kultúrkörben a Szentháromság jelképének is tartották, mivel az árvácska foltos virága általában háromszínű. Szokás volt a házasság első évfordulóján árvácskából virágcsokrot készíteni.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt − 4 =

hirdetés