Egyszerűen jobb! SimpliCity. Idén is megrendezik a minimalista útkeresés fesztiválját

SimpliCity. Egy fesztivál, amely nem csak a minimalista életmód elkötelezettjeit szólítja meg, hanem azokat is, akiket komolyan foglalkoztat az életmódváltás, és ehhez szeretnének tapasztalatokat, inspirációkat gyűjteni. Szervezője az 1999-ban alakult, egészséges, fenntartható környezetért és társadalomért munkálkodó Messzelátó Egyesület. Az őszi – hulladékmentes – rendezvény tavaly mintegy háromszáz látogatót vonzott. A rend, a harmónia és a tudatosság fesztiválját idén október 4-5-én tartják. Lássuk, mit kínál a maga nemében egyedülálló találkozó!

A minimalizmus az önismeret, egy új életmód felfedezésének útja, ami kivezet a kényszerű fogyasztás és a tárgyak felhalmozásának bűvköréből. A fesztivál célkitűzései között szerepel, hogy a látogatók irányjelzőket jelöljenek ki személyes fejlődésükben és tudatosabban haladjanak tovább.

Tavaly, az első fesztiválon több mint harminc előadó vonultatott fel személyes példákat, tanácsokat, az alábbi három fő témakörben: idő, pénz, tárgyak. tárgyaink területén. Ha végiggondoljuk, hogy milyen a személyes viszonyulásunk ezekhez, nem kizárt, hogy felébred bennünk az életmódváltás igénye. Jut-e elegendő idő arra, ami igazán fontos számunkra: családra, örömet adó tevékenységekre, lelassulásra, belső elcsendesedésre? Mennyire határozza meg életmódunkat a pénz? Milyen döntéseket, milyen lehetőségeket, belső-külső gátakat jelent számunkra a pénz, milyen jelzőkkel tudnánk körülírni a pénzzel kapcsolatos érzéseinket? Negatívak, semlegesek vagy pozitívak jellemzően ezek az emocionális jellemzők? Végezetül a tárgyaink. Mennyire ragaszkodunk ezekhez? Gyűjtögetünk, felhalmozunk vagy ellenkezőleg, az egyszerűsítésre törekszünk? Milyen tárgyakat nem tudunk elengedni? Mit jelentenek ezek számunkra? Képesek vagyunk-e belátni, ha túlzásokba esünk a felhalmozást illetően? Sok-sok kérdés, melyek segítenek tisztábban látni.

Grafika: Kollár István

Mint arra a SimpliCity közleménye is rávilágít:

„a minimalizmus útja kiszabadulás a reklámok által megálmodott világból, a fogyasztói létből. Az önként vállalt egyszerű életvitelben nem passzív követői vagyunk egy divatirányzatnak vagy társadalmi elvárásnak, hanem mi hozunk tudatos döntéseket a saját értékeink mentén, és olyan dolgokra költjük az időnket, pénzünket, valamint fordítjuk figyelmünket, amelyek hozzájárulnak hosszútávú boldogulásunkhoz.”

A fesztivál résztvevői tavaly több gyakorlatias tippet kaptak: bemutattak például egy minimalista és hulladékmentesítő konyhát, és egy ún. kapszulagardróbot is.

A minimalizmus, avagy önként vállalt egyszerű élet

Mit jelent a minimalista életmód? A tudatos emberek választása, azoké, akik igyekeznek túllépni a megfelelési kényszeren, akik felelősséget vállalnak a saját életükért és tágabb környezetért is. A minimalizmus egyfajta értékrend.

– Az egyszerűséggel tehetünk a jobb, minőségi életért, kapcsolatokért, munkáért, digitális térért, sőt, a bolygónkért. A minimalista felfogás annak felismerése és elfogadása, hogy a kevesebb, az egyszerűbb, a tudatosabb az tényleg több, jobb, minőségibb lehet, ha teszünk érte – fogalmazott a tavalyi fesztiválon egy résztvevő.

– Sok mindent megváltoztattam az életemben és a családoméban is, a fesztiválon sok hasznos dolgot tanultam. Néhány példa: nem kérünk szívószálat, nem veszünk palackos vizet, mert van kulacsunk. Elkezdtünk komposztálni. Szappant használunk. Lassan kivonjuk a többi műanyagba csomagolt vegyi anyagot is a forgalomból – nyilatkozta egy másik fesztiválozó.

Világszerte több millióan vallják magukénak azt az életmódot, amely ökotudatosságon és odafigyelésen alapul.

Sokan keresik a hasonlóan gondolkodók társaságát, a közösségi médiában, az online térben találhatók is aktív közösségek; vonzó lehetőség, hogy a SimpliCity-n a minimalista szemlélet elkötelezettjei, szimpatizánsai személyesen találkozhatnak egymással, kapcsolatokat építhetnek. A szervezők egyik célja éppen ez: összekötő kapocsként segítenék a tudatos életmódváltókat, szeretnék felépíteni Magyarország első minimalista mozgalmát. Hisznek benne, hogy a minimalista életmód által visszanyert egészség, szabadság és idő harmóniát teremt egyéni, társadalmi és gazdasági szinten is. 

A 2019-es SimpliCity Fesztivál fő témája a digitális világban való jelenlétünk és ennek hatása kapcsolatainkra, közösségeinkre. Mint a beharangozóban olvasható: a fesztivál neked szól, ha

  • úgy érzed, túl sok minden vesz körül
  • ha azt érzed, túl sokat használod a telefonod
  • ha egy csomó olyan dolgot veszel, amire utána rá sem nézel
  • ha kevés időt töltesz barátokkal, töltekezéssel
  • ha szeretnéd másképp csinálni, de nem tudod, hogyan kezdj hozzá
  • ha szeretnéd egyszerűsíteni pároddal közös életeteket
  • ha rendet szeretnél otthon és az életedben
  • ha szeretnéd megadni gyerekednek a gyermekkor valódi örömét
  • ha zavar a környezet, reklám-, és digitális-szennyezés

A program már összeállt, a fesztivál weboldalán megtekinthető: https://simplicityfest.hu/program

Fotók: Biljarszki Dániel

Web: simplicityfest.hu

Kapcsolódó cikkeink

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 + 20 =

hirdetés