Minden tettünkben benne lehet az érték, és ezekre legyünk büszkék! A gyermeknevelés és a házimunka ugyanúgy értékelhető, mint bármilyen más munka

Hogyan járul önértékelésünkhöz a munka, azon belül az otthoni munkák: a gyermeknevelés, a háztartással kapcsolatos feladataink, az otthoni rend és harmónia megteremtése?

Bizonyítványosztáskor rendre belefuthatunk olyan nyilatkozatokba, ahol a gyermek érdemjegyeiről, az iskolai teljesítményről megállapítják, hogy kevésbé fontosak, mint maga a személyiség megfelelő fejlesztése, az érzelmi és erkölcsi értékek elsajátítása, a különórákon, választott foglalkozásokon kibontakozó tehetség; mi felnőttek mégsem mutatunk ebben jó példát.

Büszkébbek vagyunk munkahelyi sikereinkre, egy előléptetésre, béremelésre, mint arra, hogy a hétköznapjainkban – a munkahelyünkön kívül – mennyi hasznos és értékes munkát végzünk. A legtöbbet otthonunk falain belül, láthatatlanul tesszük, így azt gondolhatjuk, ezek „természetesek”, vagy rosszabb esetben – szükségesek és kellemetlenek.

Pedig a legtöbb otthoni munkatevékenység sokkal több képességet mozgósít, mint a fizetett munkánk. Ha ezzel tisztában vagyunk, ha képessé válunk értékelni otthoni tevékenységeinket, magabiztosabb, elégedettebb emberekké válhatunk.

Nagyon fontos, hogy szakmánkban jól érezzük magunkat, és sikereket éljünk meg, de ezt az örömöt és tejességélményt meglelhetjük otthoni munkáinkban is. Sőt! A gyermeknevelés és a házimunka ugyanúgy látható, érzékelhető és értékelhető, mint bármilyen más munka.

De nemcsak az eredményért éri meg (megtanul szépen enni gyermekünk, elfogyott a vasalnivaló a kosárból, mindenkinek ízlett a süteményünk, elkészült az új kerítés az udvarban), hanem maga a folyamat is jutalomértékű.

Szükségünk van kreativitásra, problémamegoldó képességre, koncentrációt igényel, logikus gondolkodásra késztet, eszközhasználatot gyakorolunk, és még sorolhatnám, mennyi mindent fejlesztenek bennünk ezek a mindennapos feladatok. Amikor végzünk egy-egy otthoni munkánkkal, gondoljuk végig milyen értékeket erősített bennünk! Tudatosítsuk, mennyi mindent meg tudunk oldani! Nem szükséges nagy dolgokat várni, ha boldogságot szeretnénk megélni. Minden napunknak meg vannak a sikerei, minden tettünkben benne lehet az érték, és ezekre legyünk büszkék!

Kedvenc tanító nénink a bizonyítványok átadásakor nemcsak a kitűnőknek gratulált, hanem minden tanulónak mondott valami olyat, amire büszke lehet: sportteljesítményére, segítőkészségére, ünnepen való szereplésére, arra, hogy minden nap udvariasan köszön.

Vegyük észre egymás hétköznapi munkáit, és köszönjük, dicsérjük meg!

Ha ezt megtesszük, akkor elindíthatunk egy folyamatot, amiben a „másodlagos” munkánkra is odafigyelnek majd az emberek. Az igazi feladatainkat egy „nagyobb jóért” tesszük: biztonságos, vigyázó, harmonikus otthonokért, amiben boldog és elégedett személyek élnek.

„Ha képesek vagyunk levetkőzni öröklött kulturális előítéleteinket, és munkánkban igyekszünk értelmet keresni, még a legtriviálisabb elfoglaltság is javítani, nem pedig rontani fogja életünk minőségét.” (Csíkszentmihályi Mihály)

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizennégy + tizennégy =

hirdetés