Teljes kiőrlésű kakaós és lekváros csiguszok
Kakaós és lekváros tekercs teljes kiőrlésű liszttel. Nagyon finom, érdemes elkészíteni!
Hozzávalók
1 csésze langyos tej (200 g)
2 teáskanál cukor
1 teáskanál só
20 g friss élesztő (vagy 3,5 g szárított)
20 dkg finomliszt
30 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 dl olaj
1 egész tojás + 1 tojássárgája
60 g tejföl
80 g hideg vaj
1 tojásfehérje a lekenéshez
Kakaós töltelékhez
20 g meleg vaj
2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
2 evőkanál méz
Lekváros töltelékhez
3 dkg dió
3-4 evőkanál sűrű barack- vagy szilvalekvár
Elkészítés
A langyos tejben elkeverem a cukrot és felfuttatom benne az élesztőt. A liszteket beleszitálom egy tálba, a felfutott élesztőt hozzáadom, majd megy bele a tojás, elkeverem, ekkor adom hozzá a sót, a tejfölt és az olajat. Alaposan kidagasztom, hogy a tál szélétől már elváljon a tészta. Letakarva egy bő fél órát kelesztem.
A megkelt tésztát 4 részre osztom és négy vékony kerek lapot nyújtok belőle. Az első lapra ráreszelem a hideg vaj egyharmadát, ráteszem a következő lapot, arra a maradék vaj felét, rá a következő lap, erre a maradék vaj és a negyedik lappal beborítom.
Ekkor az egészet átnyújtom sodrófával, majd összehajtogatom úgy, hogy a kör alsó felét felhajtom a közepéig, a felsőt le szintén a közepéig. Az így kapott formát a hosszanti oldalán félbehajtom és letakarva 20 percig pihentetem. A pihenő lejárta után félbevágom és egy-egy vékony kört nyújtok belőle.
Elkészítem a tölteléket, a mézet, vajat, kakaóport alaposan kikeverem és rákenem a tésztára.
A lekvárosnál a lekvárral megkentem és dióval megszórtam.
Ezután a kört ízlés szerint cikkekre vágom, ha kis csiguszokat akarunk készíteni, akkor kicsik legyenek a cikkek, én 26 részre osztottam a kört, majd a szélesebbik vége felől a vékonyabb felé feltekertem.
Recept, fotók: Sass Erika Sasó www.tepszi.hu
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.