Cseresznyés rétes
Bár a házi az igazi, bolti réteslapból is készülhet finom rétes. Sok múlik a réteslapok előkészítésén és a töltelék ízesítésén. Cseresznyés rétest készítettünk.
Hozzávalók 2 rúd réteshez
1 csomag réteslap
kb. 30 dkg magozott cseresznye
2-3 evőkanál porcukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kis doboz 20%-os tejföl
5 dkg olvasztott vaj
rétesenként 3-4 evőkanál darált keksz (zsemle- vagy kalácsmorzsa is jó hozzá)
Elkészítés
A rétestlapokat terítsük ki a konyhapultra. Ha nagyon száraz, és töredezik, enyhén nedves konyharuhára terítsük a tésztát.
A magozott cseresznyét keverjük össze a fahéjas porcukorral. Ne hagyjuk sokáig állni, különben levet ereszt.
Egy, de két réteg réteslappal is dolgozhatunk: a réteslapokat olvasztott vajjal kenjük át, majd erre tegyük a következő lapot. Ezt tejföllel kenjük át. A következő tésztalapot vajjal kenjük meg, és szórjunk rá kekszmorzsát (vagy zsemlemorzsát).
A fahéjas cseresznyét tegyük a tészta egyik szélére, ne túl sokat, különben nehéz lesz feltekerni.
A tészta két szélét hajtsuk vissza, s tekerjük fel a rétest.
A rétest óvatos mozdulatokkal tegyük sütőpapírral bélelt sütőlemezre, majd kenjük meg tejföllel.
Készítsük el a másik rúd rétest is, és előmelegített sütőben süssük aranybarnára a rétest. A sütési idő 20-25 perc. Hagyjuk kihűlni! Szórjuk meg porcukorral. A rétes langyosan, vagy hidegen könnyebben szeletelhető. Fagyival is tálalhatjuk.
Fotó: Életszépítők
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.