Epres-habos minitorta
A csinos és finom minitorta alapja hagyományos piskóta is lehet, de az alábbi tartalmasabb tésztával is elkészíthető. Málnás változatban is kipróbálható!
Hozzávalók
(2-4 minitortához, attól függően, hogy mennyi lapot használunk fel)
A tésztához
25 dkg liszt
25 dkg vaj
15-20 dkg porcukor (van, aki 25 deka cukorral készíti, szerintünk elég belőle kevesebb is, és bevált alternatív édesítőkkel is elkészíthető)
5 tojás
1 tk sütőpor
Töltelékhez
40-50 dkg eper vékonyra szeletelve
25 dkg mascarpone
2 dl habtejszín
1 tasak vaníliás cukor
1 tasak habfixáló
porcukor ízlés szerint
1 citrom reszelt héja
eperlekvár vagy friss eperszósz
Elkészítés
A lágy vajat, a porcukrot, és az egész tojásokat keverjük egyneművé, majd adagoljuk hozzá több részben a sütőporral elegyített lisztet. A masszát öntsük egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe. Fontos, hogy nagy tepsiben süssük, így relatíve vékony tésztalapot kapunk, amit nem kell kettévágni, csupán nagyobb 8-12 centis kör alakú kiszúróval kisebb darabokat kell kiszúrni belőle.
A krémhez keverhetünk pár evőkanál friss eperpürét, de fehér krémmel is mutatós és finom.
Keverjük össze a mascarpone-t porcukorral és a vaníliás cukorral, adjuk hozzá a reszelt citromhéjat.
A habtejszínt egy másik tálban verjük kemény habbá a habfixálóval, majd keverjük a mascarpone-hoz.
A kör alakú kiszúróval kiszúrt tésztalapokból 2-3 darabot használhatunk egy minitortához. Az alsó lapra kenhetünk kevés eperlekvárt vagy eperszószt (elhagyható, majd rakjunk rá vékonyra szeletelt eperdarabokat, s erre kerüljön a tejszínes krém. A műveletet ismételjük meg: a krémre fektessünk újabb tésztalapot, kenjük meg lekvárral v. eperszósszal, sorakoztassunk rá epret, majd jöhet a krém. A krémre egy újabb tésztalap kerüljön, erre krém, és felezett vagy negyedelt eperdarabok. A torta oldalán a krémet spatulával simítsuk el.
Fogyasztásig hűtőben hagyjuk dermedni.
2011-ben kezdődött a történetem a Facebookon. Online magazinként 2013 óta létezem. Független vagyok. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.