A csicseriborsókrém dicsérete. Egy bevált hummusz recept
Furcsának tűnhet, hogy a hummusznak is van világnapja…
Május 13. a Hummusz Nemzetközi Világnapja. Ki készítette először és miért rajong érte a világ? Egy bevált titkos receptet és 3 trükköt is megosztunk, hogy otthon is éttermi minőségű csicseriborsókrémet tudj készíteni.
Hummuṣ bi-taḥīnah – a tápláló, selymes szezámos csicseriborsókrém hivatalos neve. Írják houmos, humus, hommus, hommos formában az eredetileg arab szót, ami a csicseriborsót jelenti. Eredettörténete szinte balladaian titokzatos, sok nemzet vallja sajátjának. Az alap receptúra egyszerű és kevés komponensből áll, a variálhatóság viszont szinte végtelen. Országonként, tájegységenként, városonként, háztartásonként mind más és más lesz a mennyei krém. De azért pár dolog mindenképpen közös: együtt tunkolva ad igazi élményt, hosszantartó energiát ad, éltet, táplál, gondoskodik.
Ki készíthette az első hummuszt?
A világ első receptgyűjteménye i.e. 1700-ból származik: agyagtáblák formájában, akkád nyelven íródott, Mezopotámiában. Ez körülbelül a mai Törökország, Irak és Szíria egyes területeit jelenti. Bonyolult receptek, tartósítás, húsfeldolgozás, sőt, sörfőzés is szerepel a táblákon. Megjelenik a fokhagyma, írnak illatos fűszerekről és magát a csicseriborsót is említik, viszont nyoma sincs a hummusznak. Egészen a 17. századig kellett várni az írásos nyomra, ez pedig, Damaszkuszból (Szíria) származik.
Vagyis Szíria lenne a csicserikrém szülőhazája? Lényegében az egész mediterráneum és a Közel-Kelet valamennyi nemzete szeretné magáénak tudni. A libanoniak, az izraeliek, a palesztínok, a görögök, a törökök, a szírek is hummusz rajongók és ahogy a legjobb dolgoknál lenni szokott, mindenki ragaszkodik a saját igazához. Ahhoz, hogy a nemzete találta fel a hummuszt, ha ők nincsenek, hummusz sincsen.
2012-ben még egy fesztiválgyőztes film is születettt “Make hummus not war” (Hummuszt készíts, ne háborúzz) címmel, ami a szeretett étel, a közösség és a béke tengelyét járja körül.
Egy jól variálható krém, amiért egy világ rajong
Univerzális rajongás tárgya a csicserikrém, ami nem is csoda. A hummuszban gluténmentes, laktózmentes, 100%-ban növényi fehérjeforrás. Egyszerre sós szendvicsfeltét, mártogatós kence, de édes változatai is léteznek. Vegánok, vegák és mindenevők mannája, óriási rajongótáborral. És mindenkinek van hozzá egy saját trükkje, tippje.
Elengedhetetlen a jó alap, amit az izgalmas rápakolt feltétek keltenek életre. Minél krémesebb és selymesebb, annál jobb, európaiként a lágyságot keressük, még akkor is, ha létezik olyan iskola, ami a darabosabb hummuszt képviseli. A tetejére kerülő feltétek is nagyon sokfélék lehetnek, szezononként változhatnak: zöldségek, húsfélék, hüvelyesek, nyersen, pirítva vagy főzve – a variációk száma végtelen.
Tisztelet és hagyományőrzés
Május 13. a hummusz világnapja, bár sokunknak szinte nap vagy hét sem telhet el nélküle: mindig van a hűtőben, igazi jolly joker, pláne, ha azonnali energiapótlásra és valami emlékezetesre vágyunk. Májusban sok büfé, étterem foglalkozik kiemelten a hummusszal: új változatokat kreálnak, kóstolót adnak, kenik, tunkolják, szeretettel adják és terjesztik az igét. Természetes, hogy Budapest egyik legkedveltebb hummuszpontja is beszáll az örömünnepbe: 2025. május 12-18-ig Hummus Week lesz a Dobrumbában, három kifejezetten erre az alkalomra megálmodott hummuszos különlegességgel.
3 tipp, ami új szintre emeli a hummuszod
- Konzerv helyett száraz csicseriborsóval készítsd! Olcsóbb és táplálóbb verzió, még akkor is, ha időigényesebb. Ha mégis a konzerves, gyors változatnál maradnál, ne hagyd ki a főzést, 10 percig érdemes ezeket a borsókat is hőkezelni. A szódabikarbóna is mehet a főzővízbe!
- Figyelj a hőmérsékletre! Fontos, hogy a csicserikrém hűvösen készüljön el, így lesz a legselymesebb állaga, ezért kellenek a jégkockák is. Ha nagyon pro vagy, eleve a főzővízből készítesz jégkockákat és azt dobod a blenderbe.
- Csak a legjobb minőségű tahinit használd! A tahini kruciális, a Rumbákban például a Har Bracha márkát használják, ami egy izraeli paszta, etióp szezámmagból készítve.
Végezetül egy recept
A Dobrumba közel-keleti és mediterrán étterem hummusz receptje
Hozzávalók 4-6 adaghoz
- 200 g száraz, hadas típusú csicseriborsó
- 4 l víz
- késhegynyi szódabikarbóna
- 250 g Har Bracha tahini
- 5 g citromlé
- 5 g görög tengeri só
- 100+100+100 g főzővíz
- 2 db jégkocka
Elkészítés
2 liter vízzel, hűtőben 24 órára beáztatjuk a száraz csicseriborsót.
24 óra múlva leszűrjük, a maradék 2 liter vízzel és szódabikarbónával krémes állagúra főzzük 1-3 óra alatt. A főzési idő a csicseriborsótól függ, a folyamat közben folyamatosan figyeljük, a keletkezett habot mindig leszedjük, a főzővizet megtartjuk.
A csicserit és a főzővizet külön-külön kihűtjük. A hideg csicserit összekeverjük a többi hozzávalóval és turmixolni kezdjük. A kihűlt főzővizet három részletben, 100-100-100 grammonként fokozatosan adagoljuk a masszához, és beledobjuk a jégkockákat is. Addig turmixoljuk, amíg szép krémes, homogén állagot kapunk.
Nyitókép: Szécsi Noémi
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.