Rizspuding, ahogy a portugálok szeretik

A portugálok egyik kedvenc édessége a rizspuding. Tápláló desszert, egyszerű elkészíteni. Hűtőben tárolva napokig eláll hidegen a legjobb!

Mivel a portugál rizspudinghoz csak tojássárgáját használunk, a tojásfehérjéből készíthetünk habcsókot, kókuszos habcsókot; az összeállítás végén található – tojásfehérjét igénylő – krémes kókuszos szeletet is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 6 személyre

20 dkg rizs

negyed liter víz

1 liter tej

4 tojás sárgája

kb. 20 dkg cukor

kb. 1 teáskanál őrölt fahéj

csipet só

Elkészítés

Lábasban forraljuk fel a vizet, tegyük bele a megmosott rizst, s fedő alatt – takaréklángon – addig pároljuk, amíg a víz elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a sót, a hideg tejet, s főzzük tovább, addig, amíg a tejnek nagyjából a felét a rizs fel nem veszi (akkor jó, ha a rizs puhára fő). Ekkor vegyük le a tűzhelyről, s hagyjuk kicsit hűlni.

Egy tálkában keverjük össze alaposan a tojássárgákat a cukorral, majd keverjük hozzá a rizshez. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, míg egynemű nem lesz! Visszatehetjük közben a tűzre a lábast, nagyjából öt percig, folyamatosan kevergetve főzzük takarékon, ne forraljuk a masszát!

A rizspudingot kis tálkákba adagoljuk, és hűtsük! A tetejére őrölt fahéjat szórnak, szép mintákat – csíkokat – rajzolva a felületére.

Alquimia dos Tachos

A tradicionális portugál receptet továbbgondolva ízesíthetjük a pudingot vaníliás cukorral, citromhéjjal is.

Fotó: Alquimia dos Tachos

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × négy =

hirdetés