Rizspuding, ahogy a portugálok szeretik
A portugálok egyik kedvenc édessége a rizspuding. Tápláló desszert, egyszerű elkészíteni. Hűtőben tárolva napokig eláll hidegen a legjobb!
Mivel a portugál rizspudinghoz csak tojássárgáját használunk, a tojásfehérjéből készíthetünk habcsókot, kókuszos habcsókot; az összeállítás végén található – tojásfehérjét igénylő – krémes kókuszos szeletet is érdemes kipróbálni!
Hozzávalók 6 személyre
20 dkg rizs
negyed liter víz
1 liter tej
4 tojás sárgája
kb. 20 dkg cukor
kb. 1 teáskanál őrölt fahéj
csipet só
Elkészítés
Lábasban forraljuk fel a vizet, tegyük bele a megmosott rizst, s fedő alatt – takaréklángon – addig pároljuk, amíg a víz elpárolog. Ekkor adjuk hozzá a sót, a hideg tejet, s főzzük tovább, addig, amíg a tejnek nagyjából a felét a rizs fel nem veszi (akkor jó, ha a rizs puhára fő). Ekkor vegyük le a tűzhelyről, s hagyjuk kicsit hűlni.
Egy tálkában keverjük össze alaposan a tojássárgákat a cukorral, majd keverjük hozzá a rizshez. Fontos, hogy folyamatosan keverjük, míg egynemű nem lesz! Visszatehetjük közben a tűzre a lábast, nagyjából öt percig, folyamatosan kevergetve főzzük takarékon, ne forraljuk a masszát!
A rizspudingot kis tálkákba adagoljuk, és hűtsük! A tetejére őrölt fahéjat szórnak, szép mintákat – csíkokat – rajzolva a felületére.
A tradicionális portugál receptet továbbgondolva ízesíthetjük a pudingot vaníliás cukorral, citromhéjjal is.
Fotó: Alquimia dos Tachos
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.