Datolyás keksz őrölt mandulával vagy dióval

Klasszikus vajas keksz, kevés őrölt mandulával vagy darált dióval ízesítve. A különlegességét a datolya adja, érdemes kipróbálni!

Hozzávalók 

(egy nap tepsihez elegendő)

10 dkg finomliszt

3 dkg őrölt mandula vagy darált dió

2 tojássárgája

10 dkg puha vaj

5 dkg cukor

csipetnyi só

kb. 10 dkg datolyamassza

lekvár (opcionális)

Elkészítés

A hozzávalókat egy nagy keverőtálban összedolgozzuk, majd egyneművé gyúrjuk.

Nem szükséges pihentetni a tésztát, azonnal süthető (aki ezt a lépést nem szeretné kihagyni, frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe teheti a tésztát 1-2 órára).

A tésztát osszuk 3 részre, majd a kezünkkel formáljunk kb. 3 centi átmérőjű hengert belőle. Éles késsel a tésztarúdból vágjunk 1 centis szeleteket és sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsire.

A keksz lekvárral is ízesíthető. Ez esetben a tepsire sorakoztatott kekszek közepébe nyomjunk kis mélyedést a mutatóujjunkkal, és tegyünk bele kevés lekvárt. Erre jöhet a datolyamassza.

Datolyamasszát keleti fűszereket, élelmiszereket, alapanyagokat (is) forgalmazó ázsiai boltban, webáruházban lehet beszerezni. Egy masszív tömb, a datolya édes húsát finomra darálják és formára préselik, nem tartalmaz ízfokozók, tartósítószert, sem hozzáadott cukrot. Magában is fogyasztható, de kiváló sütemények ízesítéséhez. Így néz ki:

(Az általunk beszerzett datolyapaszta Tunéziából származik, nagyjából egy tégla méretű dobozban elfér 1 kg paszta, vagyis meglehetősen tömör.) 

A datolyamasszából vágjunk le egy szeletet, majd csipkedjünk ki belőle kb. 1 centi átmérőjű részeket, formázzuk a tenyerünkben, kissé lapítsuk össze, majd nyomjuk a kekszbe. (Ha nem használunk lekvárt, egyszerűen nyomjuk a tésztába.)

A kekszet 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5-7 percig.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

13 + 7 =

hirdetés