Datolyás keksz őrölt mandulával vagy dióval
Klasszikus vajas keksz, kevés őrölt mandulával vagy darált dióval ízesítve. A különlegességét a datolya adja, érdemes kipróbálni!
Hozzávalók
(egy nap tepsihez elegendő)
10 dkg finomliszt
3 dkg őrölt mandula vagy darált dió
2 tojássárgája
10 dkg puha vaj
5 dkg cukor
csipetnyi só
kb. 10 dkg datolyamassza
lekvár (opcionális)
Elkészítés
A hozzávalókat egy nagy keverőtálban összedolgozzuk, majd egyneművé gyúrjuk.
Nem szükséges pihentetni a tésztát, azonnal süthető (aki ezt a lépést nem szeretné kihagyni, frissen tartó fóliába csomagolva hűtőbe teheti a tésztát 1-2 órára).
A tésztát osszuk 3 részre, majd a kezünkkel formáljunk kb. 3 centi átmérőjű hengert belőle. Éles késsel a tésztarúdból vágjunk 1 centis szeleteket és sorakoztassuk a sütőpapírral bélelt tepsire.
A keksz lekvárral is ízesíthető. Ez esetben a tepsire sorakoztatott kekszek közepébe nyomjunk kis mélyedést a mutatóujjunkkal, és tegyünk bele kevés lekvárt. Erre jöhet a datolyamassza.
Datolyamasszát keleti fűszereket, élelmiszereket, alapanyagokat (is) forgalmazó ázsiai boltban, webáruházban lehet beszerezni. Egy masszív tömb, a datolya édes húsát finomra darálják és formára préselik, nem tartalmaz ízfokozók, tartósítószert, sem hozzáadott cukrot. Magában is fogyasztható, de kiváló sütemények ízesítéséhez. Így néz ki:
(Az általunk beszerzett datolyapaszta Tunéziából származik, nagyjából egy tégla méretű dobozban elfér 1 kg paszta, vagyis meglehetősen tömör.)
A datolyamasszából vágjunk le egy szeletet, majd csipkedjünk ki belőle kb. 1 centi átmérőjű részeket, formázzuk a tenyerünkben, kissé lapítsuk össze, majd nyomjuk a kekszbe. (Ha nem használunk lekvárt, egyszerűen nyomjuk a tésztába.)
A kekszet 170 fokra előmelegített sütőben süssük 5-7 percig.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.