Dinnyét dinnyével – tálalási tippek, kedvező élettani hatások

hirdetés

hirdetés

A behűtött dinnye kiváló frissítő, éhségűző és folyadékpótló nyáron. A görögdinnye víztartalma a legmagasabb, 90-95 százalék, fogyasztása kedvezően befolyásolja a veseműködést. Kiváló vizelethajtó, pótolhatjuk vele az izzadással elvesztett ásványi sókat. Jelentős kalcium, kálium, magnézium, nátrium-foszfát, vas, cink, B1-, B2- és C-vitamin forrás, folsavat, niacint, biotint, valamint pantoténsavat is tartalmaz. Alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek is fogyaszthatják a napi szénhidrátmennyiség figyelembevételével. 

A görögdinnyében nagy mennyiségben található likopin, amely a daganatos betegségek megelőzésében hatékony; megköti a káros szabad gyököket, védi a sejteket. A dinnye apigenint is tartalmaz, amely egy gyulladáscsökkentő, oxidációs folyamatot megelőző, valamint rákmegelőző és -késleltető hatású flavonoid.

Mire figyeljünk, ha dinnyét vásárolunk?

Az érett görögdinnye kongó hangot ad, ha megkocogtatjuk, lékelésnél pedig hallható, ahogy reped a héja. A bontatlan – mézédes – sárgadinnyének erős az illata, a szár körüli területet benyomva puhának érezzük. A felvágott dinnyét minden esetben hűtőben tároljuk. Fogyasztás vagy felhasználás előtt a dinnyét alaposan mossuk meg.

A sárgadinnyét általában hajszálvékonyra szelt levegőn érlelt sonkával tálalják.

Levest is készíthetünk belőle. A dinnye húsát turmixoljuk össze, majd ízesítsük frissen facsart citromlével, gyömbérrel vagy borssal. Fogyasztás előtt hűtsük le.

Dinnyeleves serrano sonkával. Fotó: Sherpa Konyhája (a recept a képre kattintva érhető el)

A cukordinnye a sárgadinnye egyik változata. Gömbölyded alakú, húsa világos, édes, lédús. Héja a sárgadinnyével ellentétben nem bordázott, hanem sima, a felülete kissé rücskös.

hirdetés 

hirdetés 

Tálalási ötletek dinnyéhez


1. A felszeletelt dinnyéből sütemény kiszúró segítségével formás falatkákat készíthetünk.

2. Szokatlan, de ízletes párosítás: sárgadinnye kesudióval.

3. Klasszikus: sárgadinnye hajszálvékony szárított sonkával (Pármai, Serrano).

4. Görög-, sárga- és zöld dinnyéből készített vegyestál. Karalábé- vagy dinnyevájóval könnyedén tudunk a dinnyéből formás gömböket hasítani.

5. A dinnyehéjat tálalóedénykének is hasznosíthatjuk.

6. Linzer kiszúrókkal kis virágokat készíthetünk sárga- és görögdinnyéből.

7. Gourmanoknak: vágjunk kb. 4 centis kockákat a görögdinnyéből, vájjuk ki a közepét, és töltsük meg a kedvenc likőrünkkel.

8. Félbevágott, kivájt dinnyében fagylaltot is szervírozhatunk.

9. Görögdinnye, fetasajttal, friss bazsalikommal.

Kapcsolódó összeállítások

12 kreatív tálalási tipp gyümölcshöz
A Föld éléskamrája (2.) Egzotikus gyümölcsök: licsi, papaya, mangó
Egzotikus gyümölcsök: licsi, papaya, mangó

hirdetés

A www.eletszepitok.hu weboldal bárminemű tartalma a
Creative Commons Nevezd meg! – Ne add el! – Így add tovább! 2.5 Magyarország Licenc feltételeinek megfelelően használható fel.
Még nincs hozzászólás

Válaszolj!

Az e-mail cím nem lesz nyilvános.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

hirdetés

hirdetés

Ez a weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezze a sütik használatát, vagy zárja be az oldalt. További információ

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás