Egészségünkért: sztívia, a legédesebb gyógynövény
A Dél-Amerikában őshonos stevia (sztívia), azaz édesfű édes leveléről nevezetes évelő fűszer és gyógynövény, jázminpakócának is nevezik. Zöld színű levelei recézettek és elliptikus alakúak, apró, fehér színű öt-hat szirommal ölelt virágai ősszel jelennek meg. A dél-amerikai indiánok már évszázadokkal ezelőtt felfedezték a növény édes tulajdonságait. A keleti kultúrákban is régóta használják, Európában szélesebb körben a II. világháború idején, a cukorhiány következtében terjedt el. A növény európai felfedezője a svájci Moises Santiago Beroni botanikus (1899).
A sztívia levele harmincszor, illetve az abból kinyerhető szteviozid 300-szor édesebb a répacukornál, illetve annak kivonatánál, ezért ételeink, italaink ízesítésére csak nagyon keveset kell és szabad használni, ugyanis nagyobb mennyiségnél kesernyés utóíz alakul ki. Viszont cukorbetegek is fogyaszthatják.
Jótékony hatásokkal is rendelkezik. Többek között normalizálja a vércukorszintet, csökkenti a fáradékonyságot, növeli a szellemi frissességet, segít az emésztésben, továbbá gyulladásgátló, baktérium- és gombaölő hatással is rendelkezik. Segíti a máj, lép és hasnyálmirigy munkáját és enyhe vizelethajtó. Semlegesíti és eltávolítja a szervezetünkben felhalmozott méreganyagokat.
Porok, cseppek vagy tabletták formájában beszerezhető Magyarországon is táplálék kiegészítőként, valamint több kozmetikai szer alapanyagaként is találkozhatunk vele. Akinek kedve és helye is van hozzá, maga is termeszthet jázminpakócát. Tavasztól késő őszig szabadban, vagy ablak között napfényes helyen tartható, télre viszont fagymentes helyre kell tenni.
Legegyszerűbb, ha a friss, vagy a szárított leveleket kevés vízzel leforrázzuk, rövid ideig állni hagyjuk, leszűrjük, s az így kapott cukorsziruppal ízesítjük ételeinket és italainkat. E növény kivonata – ellentétben a mesterséges édesítőkkel – semmilyen egészségkárosító anyagot sem tartalmaz, s hő hatására nem bomlik fel, ezért kiválóan használható sütésnél és főzésnél, de befőttek eltevésénél is.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.