Mérgek a kertben – Növények, melyek veszélyt jelentenek ránk

Kertünkben számos olyan növény előfordulhat, melyek egyes részei szervezetünkre károsak, mérgezőek. A környezetünket szebbé tehetjük ezekkel a növényeinkkel, azonban több oda figyelést igényelnek, hiszen díszes küllemük súlyos veszélyt rejthet!

Aranyeső (Laburnum)

Aranyeső
Fotó: DeviantArt

Sokan összetévesztik az aranyvesszővel, ami március végén, április elején virágzik. Az aranyeső az akáchoz hasonló fürtös virága májusban nyílik. A növény minden része mérgező! A mérgezés tünetei a hányás, hasfájás, szívritmuszavarok, illetve kábultság, amely akár eszméletvesztést is kiválthat.

Csattanó maszlag (Datura stramonium)

Csattanó maszlag
Fotó: Wikimedia

Világszerte előforduló gyomnövény, amely dísznövényként egyre elterjedtebb. Mérgező!  A magja a legkárosabb, elfogyasztása után érzékcsalódás, bódultság, aluszékonyság lép fel. További kellemetlen hatásai: arcpír, nyálkahártya szárazság, pulzusemelkedés, kitágult pupillák. Vigyázat, gyermekeknél már 15-20 mag elfogyasztása is halálos lehet!

Gyöngyvirág (Convallaria majalis)

Gyöngyvirág
Fotó: SXC

Elsősorban tölgyesekben fordul elő, de megterem lombos erdőinkben, ligetekben, sokfelé kertekben ültetik. Mérgezést elsősorban a növényen termő piros bogyók elfogyasztása okoz, de emellett veszélyes a levelek, a virágszárak szopogatása, megrágása is, mert a növény minden része mérgező. A mérgezés első szakaszában hányás, hasmenés jelentkezik, valamint erős hasi fájdalom, kábultság. A pulzus nagyon lassú lesz, alig tapintható. A második szakaszban az érverés hirtelen meggyorsul, a vérnyomás lecsökken és a szív leáll.

Leander (Nerium)

Leander
Fotó: Wikimedia

Az egyik legnépszerűbb dísznövény hazánkban. A növény részei – leginkább a virág alkaloida és glikozid tartalma miatt – a szervezetbe jutva rosszullétet okozhatnak. A leggyakoribb tünet a hasmenés és a hányás, egyéb idegrendszeri tünetek, valamint a fejfájás, de súlyosabb esetben keringési zavarok is felléphetnek.

hirdetés 

hirdetés 

Trombitafolyondár (Campsis)

Trombitafolyondár
Fotó: Wikimedia

Trombita alakú virága valamennyi kertben megtalálható. A növény valamennyi része, különösen a termése mérgező! Virágának fogyasztása az emberek és az állatok számára is káros.

Veszélyes haszonnövények

A konyhakertben is akadnak olyan haszonnövények, melyek mérgező hatásúak. A rebarbara (Rheum rhabarbarum) levélnyeleiből kompót készíthető, de a levele oxálsav tartalma miatt nagy mennyiségben már mérgező hatású.

A burgonya (Solanum tuberosum) gumói ételeink egyik fő részét képezik, míg az éretlen burgonyagumók mérgező hatásúak, akárcsak a virágjai; föld feletti zöld termései akár légzésbénulást is okozhatnak.

Burgonya Fotó: Wikimedia

A nyers és csírázó babszem fogyasztása sem javallott nagy mennyiségben, ám főzve már ártalmatlan.

Paradicsom
Fotó: swbiodiversity.org

A paradicsom (Solanum lycopersicum) bokorról csak az érett termést fogyasszuk, mivel szára, levelei, éretlen termése egy mérgezéskutató központ szerint szolanint tartalmaz, ami hányingert, hallucinációkat, akár halált is okozhat. A bogyókban ez az anyag az érés vagy savanyítás során felbomlik, így a télire eltett zöldparadicsom veszélytelen.

A kártékony növényi részek tehát nemcsak gyom-, és dísznövényekhez tartoznak, haszonnövényeink sem veszélytelenek.

 

Nagy Adrienn

Nagy Adrienn okl. agrármérnök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − 9 =

hirdetés