Egészségvédő és tápláló finomság: variációk zabkására
A zabpehely 100 százalékban természetes táplálék, rendkívül jó rostforrás, és különösen ízletes. Reggel célszerű fogyasztani, mivel hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Értékes fehérje- és vitaminforrás, bővelkedik ásványi anyagokban. (Vashiányosoknak különösen ajánlott.) Számos kedvező élettani hatása ismert: csökkenti az ún. rossz (LDL) koleszterin mennyiségét, védi az ereket, nem emeli meg hirtelen a vércukrot, csökkenti a kettes típusú diabétesz kialakulásának, továbbá a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Diétába is beilleszthető. Nem feltétlenül kell kásaként fogyasztani, joghurtba is keverhetjük, süteményeket is készíthetünk belőle.
Kétféle változatban kapható, mi a puha, apró szemű zabpelyhet részesítjük előnyben. Kásához is ezt a fajtát célszerű használni – nem kell áztatni. (Az árakat tekintve meglehetősen nagy a szórás, kiváló minőségű zabpelyhet kaphatunk 500 g-os kiszerelésben 200-300 forintért is ismert bevásárlóközpontokban, érdemes többet venni belőle, mert sok helyen 600-800 forintot kérnek érte. A mi kedvenc márkánk a Knusperone.)
Zabkása
A zabpelyhet kétszeres mennyiségű vízben vagy tejjel főzzük meg. Egy adag kásához csészényi, kb. 4-5 deka zabpehely elegendő. Tej helyett használhatunk növényi tejet: rizs- vagy kókusztejet. Nem kell sokáig főzni, forrás után 2-3 perc elegendő. A kását keverjük össze, s hagyjuk 5-10 percig állni. Tetszés szerint ízesíthetjük, így nem válik unalmassá. Édesíthetjük 1-2 evőkanál mézzel, megszórhatjuk kakaóporral vagy őrölt fahéjjal, keverhetünk bele mazsolát, kókuszreszeléket, olajos magvakat. Friss bogyós gyümölcsökkel is tálalhatjuk. Banánnal, almával is dúsítható. Csorgathatunk rá málnaszörpöt is. Az egyik kedvenc változat nálunk a reszelt almás zabkása. Egy-két hámozott almát gyaluljunk le, pároljuk meg, majd adjunk hozzá 2-3 evőkanál zabkását és 1 evőkanál mézet.
Zabpelyhes receptjeink
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.