Egy tehéntejjel táplált kis sün szomorú esete. Elkeseredett olvasónk levele

Mit (ne) tegyünk, ha sünit találunk a kertben? Ezzel a címmel korábban megjelent cikkünkben többek között arról is írtunk a Sünbarát Alapítvány tájékoztatása alapján, hogy nem szabad a sündisznókat tehéntejjel kínálni, mert a tej hasmenést, kiszáradást okozhat náluk. A cikk itt olvasható:

Levelet kaptunk olvasónktól – az általa megosztott eset tanulságos, ezért közreadjuk. 

Kedves Sünbarátok,

ezt az üzenetet továbbítottam a Magyar Állatorvosi Kamarának és az Állatorvostudományi Egyetemnek:

Kedves Hölgyeim és Uraim,

sokkoló élmenyt kell megosztanom önökkel – a napokban történt. Egy autó elütötte az apósom kertjében elő sünmamát. Egy kis sün árván maradt, bolyongott, kereste az anyját. Miután egyértelmű volt, hogy elpusztult az anyja, az apósom magához vette, hogy felnevelje a kis árvát. Teljesen ki volt éhezve szegény.

Felhívott egy állatorvost, aki azt mondta neki, hogy a süncsecsemőt tehéntejjel kell etetni.

Ez számomra furcsa volt, hiszen mi két kismókust is felneveltünk, akik a fészkükből kiestek. (…) Bújtuk az internetet; a legtöbb helyen egyértelműen jelzik, hogy tilos tehéntejjel etetni ezeket az állatokat, mert nem tudják megemészteni.

Ezt el is mondtuk az apósomnak, de ő csökönyösen ahhoz tartotta magát, amit az állatorvos mondott neki, mert szamara „az orvos szava szent”. Felhívtunk vagy tíz állatorvost, közülük kilenc ugyanezt mondta, vagyis hogy egy szopós sünit tehéntejjel kell etetni.

Nos, a süni pár óra leforgása alatt egyre rosszabbul volt a tehéntejtől.

Közben hívogattunk mindenkit: állatmenhelyt, állatorvosi ügyeletet, megmentett vadállatok átvételi helyét, állatkertet stb. Vagy nem vette fel senki (Pünkösd lévén), vagy hárították a kérést, mondván, nem fogadnak be állatot, nem tudnak segíteni. Teljes elkeseredéssel és a tehetetlenség érzésével küzdött az egész család.

A süni iszonyatos kínok közt, egyre nagyobb hassal éjjel kettőkor elpusztult. 

Nagyon szomorú és csalódott vagyok. Tényleg ezt tanítják az állatorvosi egyetemen, hogy az árva süniket tehéntejjel kell etetni? Hany kisállat pusztul el így, kínok közt, mert az orvosok rossz információt adnak az embereknek és az emberek bíznak az orvosok szavában?

Hogy lehet, hogy 11 magyar állatorvos közül 10 a tehéntejet javasolja, miközben a sünbarát egyesület és az egész internet arra inti az embereket, hogy a tehéntejes táplálás az állatra nézve életveszélyes… Nem értem. Hálás lennék, ha a kérdésemre választ kapnék.

Anita

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 × öt =

hirdetés