Életkerék. Mennyire harmonikus, mennyire dinamikus az életed? Rajzos önismereti játék

Állj meg egy pillanatra, és merd feltenni a kérdést: hol vagy most, milyen most az életed? Rajzolj ehhez egy kört. Vegyél föl benne nyolc körcikket. A kapott ábra kijelöli a nyolc életterületed helyét, mégpedig a legfontosabbakét. Nevezd el mindegyiket úgy, hogy a nyolc összességében lefedje életed egészét.

Legtipikusabbak a következő elnevezések:

(1) karrier vagy szakma

(2) pénzügyek

(3) fizikai környezet, értsd: a szoba, ahol laksz, kedvenc foteled a munkahelyeden, vagyis minden, ami matéria, ami körülvesz, vagy maga a kerület, a város, ahol laksz, ahol tanulsz, ahol dolgozol stb.

(4) hobbi, érdeklődés, kikapcsolódás

(5) párkapcsolat, házasság, család

(6) szociális háló, ismerősi, baráti kör

(7) egészség

(8) vallás, transzcendencia, spiritualitás

Utóbbi nyolc egy ajánlás, de sok módosítás, eltérés elképzelhető. Tipikus helyzet, ha valaki versenyszerűen sportol, és nem tud dönteni: ez most szakma vagy hobbi, mindkettő és egyik sem. Ilyenkor helyet kell csinálni, mint külön életterületnek, hogy beférjen a nyolc közé. Egyszer egy vízilabdázó inkább összevonta a szociális háló és a család körcikkét és „környezetem” elnevezéssel látta el, s így megtartotta a szakmát, a hobbit és a vízilabdát, mint önálló életterületet helyezte a körbe. Sok megoldás elképzelhető, a kulcs, hogy megleld a saját legfontosabbjaidat.

sziluettKövetkező lépés: határozd meg, hogy itt és most egy (0-10-es) skálán, mennyire vagy elégedett az egyes életterületeiddel? Ha azt érzed, egész jó a szakmai előmeneteled, még mindig kielégít a pozíció, ahol vagy, adj nyugodt szívvel egy 8-ast, satírozd be a körcikket a nyolcas szintig. Ha a pénzügyekben úgy érzed, a kölcsönök bizony nagyon nagy terhet jelentenek, könnyen lehet, csak 3-ast adsz majd erre a területre. Színezd ki 3-as szintig. Amennyiben úgy érzed, ideje lenne már elköltöznöd egy nagyobb lakásba és egy szebb városrészbe, ami ráadásul közelebb van a munkahelyhez, előfordulhat, csak egy 5-össel értékeled majd a fizikai környezeted. Ha eszedbe jut egy-két hobbi, amit már évek óta csak ígérgetsz, hogy feleleveníted a hétvégéken, lehetséges, hogy itt sem leszel maradéktalanul elégedett. Azonban a barátok ellensúlyt képezhetnek, hiszen egy közösség aktív tagja vagy, akár a 10-est sem sajnálod magadtól. És így tovább. Mire körbeérsz egy kompakt kis ábra lesz a birtokodban, mely visszatükrözi életed jelenlegi egyensúlyát. Innen a gyakorlat neve: életkerék.

Pár kérdésem azonban lenne hozzád. A besatírozott részeket egységesen nézve, forog-e vagy sem életed kereke? Esetleg az utasa, mármint te magad, ahogy ülsz ezen a keréken, mit tapasztalt minden egyes fordulat során? Döc-döc-döc és megint csak döc? Elvégre valami nem megy, valami nem stimmel? Homokszem van a gépezetben?
Jogos tehát a kérdés: HD-minőségű-e ez a kerék számodra?

Vagyis mennyire harmonikus és mennyire dinamikus az életed? Cudar szembesülés lehet ez a valósággal, legalábbis annak a szubjektív részével, ahogy te megéled a mindennapok forgatagát. Ha nem vagy elégedett a látvánnyal, az ábra meg fogja mutatni a beavatkozási pontokat is. Ez jó, ezen el lehet már indulni.

Következő feladatrész: milyen ábrát, milyen életkereket szeretnél? Ha ez volt a kiinduló keresztmetszet és egy másik kereket mellé kellene rajzolnod, akkor ez a vágyott kerék milyen is legyen? Kérlek, ne akard azzal megúszni a gondolkodást, hogy mindenhol 10/10-esre teszed az igényszinted, ugyanis ennek a realitása szökőévente fordul elő, ráadásul nagyon ritkán és nagyon keveseknél.

Ezen a ponton elkezdhetünk kacsintgatni a jövő felé is, egy újabb kulcsgondolatot kimondva:

A célod és jövőképed illúzió vagy vízió?

A vízió ugyanis húz előre és hajt valami felé, mert áthat az érzés: „Igen, oda el akarok érni, mert egyszerűen ez fantasztikus, inspiratív irány.” Ha azonban illúzió, akkor a kérdés csak annyi: mikor fog szétpukkadni, mint a lufi? Ha céljaink nem többek illúziónál, akkor a délibáb eltűnésekor mi is velük tűnünk kissé, ha viszont víziók, akkor lelkünk kontúrjai egyre erősebben íródnak bele saját sorsunk könyvébe.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − tíz =

hirdetés