Tisztának, egészségesnek, energikusnak lenni jó. Ne mérgezd magad, válts életmódot! Kitty tippjei

Január az életmódváltás hónapja – legalábbis sokaknál. Arról, hogy miként kell táplálkozni, kinek milyen élelmiszerek jók arányban és mennyiségben, már többször is írtam, s ebben szívesen segítek is bármikor. Mi a helyzet a motivációval vagy annak a hiányával, az akadályokkal? Év elején többen érzik motiváltnak magukat, készen állva arra, hogy átállítsák magukat az egészségtudatos életmódra! Hajrá! Vágj bele! Tűzz ki apró részcélokat, melyekből összeáll egy nagyobb, s menj végig rajtuk egyesével. Csodálatosan fogod közben érezni magad.

Nem vagyunk egyformák, így a kezdeteket is másként viseljük. Van, aki egyből öt lépést akar megtenni, azt mondja, vagy csinálom vagy nem. Van, aki a fokozatosság elvét követi, először megreformálja az étrendjét, tudatosan figyel az élelmiszer-arányokra, mennyiségekre, fokozatosan áll rá az új ritmusra.

Bármelyik típusba is tartozol, a lényeg, hogy amit megígértél magadnak, azt haladéktalanul tedd meg. Nem másért, magad miatt. Nemcsak a másoknak, hanem az önmagunknak tett ígéreteket is be kell tartani, sőt, ha az jobbítás szándéka munkál bennünk, ezzel kellene kezdenünk…

Előfordulhat, hogy még soha nem diétáztál és nem is figyeltél arra tudatosan, hogy hogyan étkezel. Neked azt ajánlom, hogy próbálj haladéktalanul száműzni az életedből valami negatívumot (lehet a kávé, cigaretta, műkaja, alkohol, finomított szénhidrát, tejtermék…). A lényeg, hogy szánj egy kis időt arra, hogy megtisztítod valamitől az étrendedet, a konyhádat – végső soron az elmédet.

Gondold végig, mi minden lehet káros rád nézve! Lásd lelki szemeid előtt, hogy az életmódod milyen hatással van a a szerveidre, a hangulatodra, fókuszálj az egészségedre, a külsődre gyakorolt káros hatásokra. Képzeld el, hogy mit ennél, innál, tudatosítsd magadban, hogyan éreznéd magad fizikailag, mentálisan, ha az adott ételt, italt elfogyasztanád.

Szabad akarattal rendelkezel, bármit magadhoz vehetsz, de élhetsz a választás szabadságával. Akard minden porcikáddal, idegszáladdal, sejteddel a tiszta, egészséges ételeket! Lásd be, hogy semmilyen bűnös szokás nem tesz boldoggá, egészségessé, elégedetté. Épp ellenkezőleg! Egészségtelen és boldogtalan leszel tőlük.

A folyamatos önbecsapás ráadásul az önbecsülésedet is aláássa. Ha egy egészségtelen szokást kiiktattál az életedből, folytasd egy következővel, zárj ki az étrendedből egy újabb mérget. Majd folytasd, addig amíg el nem fogynak a bűnös szokások és a mérgező alapanyagok. Ehhez mindvégig életben kell tartanod az elszántságot, az elkötelezettséget, ami az életmódváltás első heteit jellemezte. Írj pozitív megerősítéseket magadnak, melyek segítenek a célok elérésében. Vizualizálj, motiváld magad!

smeller_kitty_montazs

Ilyen voltam – ilyen lettem

Ha farkaséhes vagy, attól még nem kell falnod, gyorsabban enned. Minél lassabban eszel, annál kisebb a valószínűsége, hogy túlzásokba esel. Lassan rágd az ételt, két falat között tarts egy kis szünetet. Evés közben ne tévézz, ne olvass, ne nyomkodd a telefonod… Evés közben egyél – csak az étkezésre figyelj. Tiszteld meg a tested és az ételt azzal, hogy rá szánod azt a kis időt. Tudnod kell, hogy mikor laktál jól, mikor kell letenned a kést, a villát. 

Az életmódváltás csodálatos felismerést hoz számodra; annak a felismerését, hogy jobbá tetted az életed, nem fertőzöd magad tovább romboló szokásokkal.

kittyTarts ki!  Ha másoknak sikerült, neked is sikerülni fog! Képes vagy rá. Ne hergeld magad negatív kicsengésű gondolatokkal, ne sulykold magadnak, hogy le kell mondanod a kedvenc ételedről, italodról, szokásodról. Ennek ugyanis negatív a csengése, olyan mintha áldozatot hoznál. Arról van szó inkább, hogy képes vagy intelligens, kontrollált döntéseket hozni – el tudod dönteni, mit vagy hajlandó beengedi a tested szentélyébe és mit nem. Hálás lehetsz, ha elengedted mindazt, ami korábban mérgezett. A váltás, a változás egyértelműen pozitív.

Tisztának, egészségesnek, energikusnak lenni jó. Ne feledd, hogy a megtett út ugyanolyan fontos és értékes, mint a végeredmény. Jó utat, sok sikert kívánok az életmódváltáshoz!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

hirdetés