Az éltető víz. Miért ne vegyük félvállról a folyadékpótlást? Érdekességek Földünk vízkészletéről

A vízivás fontosságáról számtalan cikk szól, és rengeteg helyen hallhatunk róla. Ha elmegyünk az orvoshoz, körülbelül a második kérdése az lesz, hogy mennyi folyadékot fogyasztunk, és ebből mennyi a tiszta víz. Ez merőben fontos kérdés, mert sokszor eltévedünk – azt gondoljuk, hogy elegendő folyadékot ittunk. Ha üdítőt, cukros gyümölcslevet iszunk, mit sem érünk vele, a szervezetünk másként hasznosítja, mintha ugyanezt a mennyiséget vízből innánk meg. Nehezebben szűri ki a számára fontos tápanyagokat. Testünk körülbelül 70 százaléka víz, fontos a folyadékpótlás, hiszen folyamatosan veszítünk abból a mindennapi tevékenységeink során.

Néhány érdekesség a vízről

Földünk felszínének ugyan 75 százaléka víz, azonban ennek csupán 2,5 százaléka alkalmas fogyasztásra.

Hazánk ivóvízellátásának nagyjából 95 százaléka felszín alatti forrásokból származik.

A világ iskoláinak felében nincs megfelelő vízellátás.

A tiszta víz nem vezeti az áramot, csupán a vízben lévő szennyeződések.

Földünk zárt rendszerként működik, tehát a víz, ami évmilliókkal ezelőtt jelen volt az most is itt van.


Számtalanszor futunk bele abba, főleg gyerekeknél, hogy nem szeretik a vizet, nem szeretik az ízét, vagyis azt, hogy nincs is igazán íze. Sajnos jómagam is ebbe a táborba tartozom, inkább iszom egy nagy pohár narancslevet, mint sima vizet, de mint azt már említettük ez nem feltétlen jó így.

Néhány tipp amitől „finomabbnak” érezzük a vizet

Használjuk ki a fűszernövényeket, például egy rozmaringos citromos víz, néhány karika uborkával nagyon üdítő és ízletes lehet!

Tegyünk a vízbe gyümölcsöt, bátran kísérletezzünk és próbáljuk ki, hogy melyik gyümölcs passzol az ízlésünkhöz legjobban – vízbe áztatva ugyan veszít a karakterességéből, de éppen ez adja a lágyságát és finomságát. Tehetünk a vízbe eperdarabkákat vagy akár kókuszszeleteket is.

Készítsünk teát, nyáron jéggel, télen forrón! Remekül kihasználhatjuk a gyógyteák adta lehetőségeket.

Természetesen a kiválasztás segítése érdekében a leghatékonyabb, ha maradunk a sima víznél, de ezekkel az apró trükkökkel meghozhatjuk a kedvet a víziváshoz. 
Az sem mindegy, hogy mivel fogyasztjuk a vizet! Lehet, hogy megittunk három litert belőle délelőtt folyamán, de ha néhány kávé is lement mellé, a vízbevitelt gyengíti a kávé vízelvonó hatása. A cukrozott gyümölcslevek vagy az alkohol is nagymértékben vonja ki a vizet a szervezetünkből. Érdemes tehát erre is figyelni!

A vízhiány jelei is lehetnek

kellemetlen lehelet

fejfájás

száraz, kicserepesedett ajkak

gyakori éhség, rossz emésztés

sötétsárga vizelet

karikás szemek

stressz, ingerlékenység stb.

Ha nem vagyunk kifejezetten szomjasak, akkor is érdemes félóránként egy pohár vizet meginni! Ne vegyük félvállról a folyadékpótlást!

Írta: Tolvaj Vica

Egy népszerű tavalyi kihívás

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

6 + 12 =

hirdetés