Fényhozó. „A gyertyakészítés számomra nyugalomterápia.” Anikó egyedül sajátította el a gyertyafaragás mesterségét

Vágó D. Anikó Debrecenben él. Gyertyafaragó. Fényhozó – így nevezte el a műhelyét. Megkértük, hogy mutatkozzon be nálunk.

– Hosszú és kissé göröngyös úton jutottam el a gyertyafaragásig, de ma már nem tudnám elképzelni az életemet nélküle. Két éve foglalkozom ezzel a kézműves technikával intenzíven; egyedül tanultam meg mindent a szakmáról. Nem volt egyszerű. Csak olyan munkát adok ki a kezemből, amit szinte tökéletesnek tartok, így az elején sok gyertya végezte a szemetesben.

Szeretek sugallatra, a pillanatnyi hangulatomra hagyatkozni, így születnek az egyedi darabok, persze néha bevállalok izgalmas, kihívásokkal teli kéréseket is. Ilyen volt például, amikor egy gerberacsokrot kellett imitálnom gyertyából. Volt, aki azt kérte, hogy a toszkán táj hangulata jelenjen meg a gyertyán, a tavasz, az ősz színeivel, színátmenetesen.

A gyertyakészítés számomra nyugalomterápia. Ha meg is vásárolják, elismerés és öröm. Jóleső érzés látni, mennyire tetszik az embereknek és milyen nagy becsben tartják.

Nem sokan gyújtják meg, mert sajnálják elégetni, pedig csodálatos élmény, ahogy a láng átvilágítja a gyertyát, ahogy a csipkeszerű faragáson átsejlik a fény.

Kis családom mindenben támogat, ami nagyon sokat jelent számomra, már csak azért is, mert egyelőre otthon dolgozom, elfoglalva az étkező felét. Keresem a lehetőségeket, hogyan és kinek kínáljam gyertyáimat szélesebb körben. Remélem, egyszer megvalósul az álmom, és nyithatok egy gyertyaüzletet, ami nyitott műhelyként is működne. Így lehetőség nyílna arra is, hogy akik szeretnék megismerni a mártás, faragás alapjait, láthassák azt, és ha kedvük van, elkészíthessék saját faragott gyertyájukat.

Fényhozó műhelyemet egyelőre a Facebookon lehet felkeresni: Fényhozó műhely-faragott gyertya

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

négy × három =

hirdetés