Nem kell hozzá kert: ültessünk gyógynövényeket!

A gyógynövények évezredek óta az emberiség egészségét szolgálják. Manapság az egészséges életmód szerves részeként a herbáriák egyre népszerűbbek. A gyógy- és fűszernövények akkor is fontos szerepet kaphatnak a konyhánkban és a kertünkben, ha nincs lehetőségünk nagy veteményes kialakítására.

A gyógynövényeket kiültethetjük a kertbe, egy-egy fajta dísznövényként is szépen mutat. A kerti virágok között a terebélyes, nagy növésű fajták mutatnak jól. Pár tő cickafark, a macskagyökér, és a kasvirág a kertünk gyógyító dísze lehet.

Cickafark
Fotó: wikipédia

Elhelyezhetők a növénytársítás részeként zöldségek közé is. A kakukkfű, a bazsalikom, és a körömvirág egyaránt tökéletes erre a célra.

Körömvirág
Fotó: fine gardening

Emelt ágyásban szépen fejlődik a tyúkhúr, az őszi margitvirág, édesgyökér, valamint az útifű.

Tyúkhúr Fotó: Zöld(Örök)ség

A gyógynövények közül például az egérfarkfű, a molyhos ökörfarkkóró, és bojtorján intenzív növekedésűek, ezért sok helyre van szükségük. Érdemes őket egy-egy csokorban külön elhelyezni.

Bojtorján
Fotó: biolib.cz

Balkonveteményesben olyan növények ültethetők, melyeknek nincs jelentős helyigényük, kisebb virágcserépben elférnek. Az erkélyre kiültethető a bazsalikom, a körömvirág, a gyömbér, a levendula, a citromfű, az orvosi pemetefű és bármilyen mentafajta.

Bazsalikom
Fotó: stock.xchng

Gyömbér – a gumóját fogyasztjuk, különleges a virága
Fotó: paulmirocha.com

Levendula
www.shutterstock.com

Citromfű
Fotó: naturallynutritioninc.com

Csobormenta
Fotó: www.sargacal.com

Orvosi pemetefű
Fotó: biomix.eu

Jó néhány gyógynövénnyel gazdagíthatjuk házi patikánkat, s mivel nem túl igényes növények, kis odafigyeléssel a tápanyagban kevésbé gazdag talajban, a konyhakertben, de még az ablakpárkányon is nevelhetjük ezeket a természet adta gyógyszereket.

 

Nagy AdriennÜdvözlettel, Nagy Adrienn és a Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

9 − négy =

hirdetés