Harmóniára törekvés. Életünk egészséges velejárója, hogy változásokat is megéljünk, és ezekhez megtanuljunk alkalmazkodni

 

„Az élet olyan, mint a biciklizés. Ha meg akarod tartani az egyensúlyt, mozgásban kell maradnod.” (Albert Einstein)

Egész életutunk dinamikus, változásokkal teli élménysorozat, amelyben igyekszünk mindig harmóniára törekedni. Mindenféle változás picit kibillent bennünket, és arra késztet, hogy valamilyen módon utánaigazítsunk dolgainknak. A személyes élményeinkben, a családi krízishelyzetek okozta, az időbeosztásunk miatt kialakult, a térben (személyes terünkkel vagy tárgyainkkal) történt változások mindegyikének van valamilyen plusz vonzata.

Ritka, ha a térben úgy helyezünk át egy bútort, hogy a környezetében semmi más tárgyhoz nem nyúlunk. Elég egy rendszer egy elemét elmozdítanunk, ott az egyensúly is elmozdul. Egy arrébb helyezett fotel miatt áttolhatjuk a kisasztalt, vagy fordítunk a szőnyegen, esetleg a komódnak is új helyet keresünk. A szemünknek (és testünknek, lelkünknek is) megszokott elrendezés megbontása új egység építését kívánja.

Az új élethelyzetekhez való alkalmazkodás sikere múlhat azon, hogy mennyire vagyunk képesek egy addig használt rendszert elbúcsúztatni, és újragondolni.

Sok családi krízishelyzet azért alakul ki, mert a családtagok egy olyan napirendhez és szokáshalmazhoz ragaszkodnak, ami egy változás után már nem működik megfelelően.

Ami szuperül funkcionált egy párnál gyermekek nélkül, az már biztosan nem fog a pici gyermek születése után. Az az élet, amit egy gyermekkel éltünk, már nem folytatható, ha jön a tesó. A társasházi élet után más ritmus szerint kell élni egy kertes házban.

Többeknek az idővel való gazdálkodás nehézkes, és legtöbbször ennek is az az oka, hogy valamilyen új feladat kizökkent bennünket a megszokott napirendi beosztásunkból.

Be kell iktatni a beteg nagyi látogatását, vagy a gyerkőc új különórája nehezíti azt, hogy mindenre sor kerüljön, amit szeretnénk. Egy ilyen helyzetben mérlegelnünk kell, mi fontos, és mi az, ami halasztható, és át kell gondolnunk, hogy a plusz tevékenységre honnan szakítunk plusz perceket, esetleg órákat.

A kulcsszó minden esetben az egyensúly; életünk egészséges velejárója, hogy változásokat is megéljünk, és ezekhez megtanuljunk megfelelően alkalmazkodni.

Nem szabad félni, könnyedségre, életbátorságra van szükségünk, hiszen a változtatás lehetőség, és ritkán jelent egyetlen utat. Ha van lehetőségünk újratervezni, gondoljunk arra, most életünk kreativitást kíván tőlünk! A kihívások színesítik az életet.

 

Nyitókép: Jonathan Borba

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

5 × kettő =

hirdetés