Helló, home office! Hogyan ne csavarodj be, ha otthonról dolgozol? Tippek kezdőknek, szülőknek

Home office. Távmunka. Most azok is hazaviszik a munkájukat – ha tudják -, akiknek eddig erre nem volt lehetőségük. (Sok vicces mémet láthattunk a napokban a buszsofőröktől a darukezelőig…próbálnák csak ők hazavinni a munkát!) Az otthon ellátható munkakörök, elvégezhető feladatok köre véges, ugyanakkor láthatjuk, számos munka ellátható (lenne) otthon a tágan értelmezett irodai munkák közül, számítógép, internet, online programok, szoftverek segítségével. A munkavégzés hatékonyságát a teljesítmény igazolja. Sokan most azt is megtapasztalhatják, hogy bár értékes időt tudnak megtakarítani az otthonléttel, a munkavégzés bizonyos értelemben megterhelőbb, fokozott fegyelmet és időbeosztást követel. (A pedagógusok munkája távoktatásban különösen nagy erőfeszítést igényel.)

Nehéz koncentrálni, ha otthon van a család többi tagja is, és nincs dolgozószoba vagy legalább dolgozókuckó, ahol viszonylagos nyugalomban lehet a feladatokra koncentrálni. Munka mellett a kisiskolásokat is segíteni kell a tanulásban, a bölcsisekkel, ovisokkal foglalkozni kell, minden kreativitást bevetve, és étellel is el kell látni a családot (a „járulékos” házimunkákról nem beszélve). Normális, ha a távmunkát a sokadik napon nyomasztónak érezzük, elkezd hiányozni a megszokott „rend”, és a hátunk közepére kívánjuk az egészet. A helyzet átmeneti – ez adhat némi belső megnyugvást.

A legnagyobb segítség ebben a helyzetben a tudatosság és a szervezettség. Aki eddig is otthon dolgozott, nem feltétlenül tudja átérezni, mi ebben a nehéz. Pedig nem egyszerű átállni. Akik először kerültek ebbe a helyzetbe, nemcsak az előnyeit fogják érzékelni, hanem – nagy valószínűség szerint – az árnyoldalait is. Meg kell találni az egyensúlyt a munka és a magánélet között…ez otthoni munkavégzésnél fokozott kihívást jelent, hisz könnyen egymásba folyik a kettő.

Mire figyelj, ha otthon dolgozol?

Ébredés után tudatosítsd magadban, hogy munkanap vár rád! Sokan reggel csúsznak el; nem kell korán felkelni, ettől függetlenül nem érdemes teljesen kiiktatni az ébresztőórát… (Kivéve, ha a gyerekek hajnali hatkor ébresztenek.) A reggeli rítusok frissítenek, életet lehelnek belénk: szakíts időt az alapos tisztálkodásra, zuhanyzásra! Felszabadító érzés, hogy kényelmes ruhában lehetsz egész nap, de ez lehetőleg ne a pizsamád legyen!

Ütemezd a feladatokat, figyelj a határidőkre! Lehetőleg rendes munkaidőben dolgozz! Iktass be hosszabb, fél-, egyórás szüneteket.

Gondoskodj a saját kényelmedről – alakítsd ki komfortos dolgozósarkot! A konyhaasztal a családé és az étkezéseké…

Beszéld meg a családtagjaiddal, a gyerekekkel is, hogy a nap mely részében van szükséged nyugalomra, csendre, hogy dolgozni tudj. A gyerekeknek is fontos a napirend, főleg ha iskolás! Ha mindkét szülő otthon dolgozik/tartózkodik, célszerű felosztani a napot, így az egyik szülő mindig a gyerek(ek)kel tud lenni.

 

Ha valami nem megy, kérj segítséget! Nem biztos, hogy minden kérdésedre, elakadásodra lesz megoldás, érdemleges válasz, de nyugtatólag hat rád, hogy legalább megpróbáltad.

Próbáljátok elérni a munkahelyen, hogy legyen napi, heti online meeting – Skype, Zoom optimális kommunikációs platformok, Messengeren is értekezni. Sokat segíthet, ha kapcsolatban maradtok a kollégákkal. (A jelenlegi helyzet a munkahelyi szervezettségről is árulkodik, a kulcs a rugalmasság és a megfelelő kommunikáció.)

Ne hagyd, hogy külső ingerek elvonják a figyelmedet! Ha vár a munka, ne látogasd a közösségi médiát, ne telefonozz hosszú percekig, „munkaidő” után pótolhatod ezeket; észre sem vesszük, mennyi értékes időt töltünk az interneten, a telefon kijelzőjén, a tévé képernyőjén lógva, ráadásul az információdömping érzelmileg is eltérít, pedig fontos, hogy összeszedettek, koncentráltak maradjunk.

Szakíts időt minden nap kedvenc tevékenységre, hogy ne kezd azt érezni, az otthonod a munkahelyeddé vált.

Ne éjszakázz! Ne akkor állj neki dolgozni, ha a gyerekek már alszanak. Sokan folyamodnak ehhez a megoldáshoz, s bár késő este, éjszaka a csendben valóban jobban tudunk haladni (legalábbis a bagoly típusok), a sorozatos éjszakázás már rövid távon is kimerítő. Kevesebb energiánk lesz másnap a napi tevékenységekre, hamarabb elfáradunk, ingerlékenyebbé válunk. Az alvás fontos, egészségmegőrző hatású, főleg most, hogy minden a feje tetejére állt körülöttünk.

 

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

4 + 5 =

hirdetés