Bemutatkozik a Designkvarc | Egyedi tervezésű homokfújt, festett díszüvegek

Sokan készítenek díszüvegeket különféle technikával – profik és hobbi alkotók is -, így elmondható, hogy elég színes a felhozatal. Szilády Ildikó, a Designkvarc tervezője az elsők között, 1997-ben kezdett homokfújt, festett díszüvegeket előállítani, mestere a technikának. Alkotó vagyok rovatunkban ezúttal ő mutatkozik be.

Szilády Ildikó

– Valóban régóta foglalkozom homokfújt, festett díszüvegek készítésével. Nem vagyok jó évszámokban, a dátumot azért jegyeztem meg, mivel a gyermekem ebben az évben született. A Designkvarc családi vállalkozás, a díszüvegeket a párommal, Fehér Csabával együtt készítjük – én tervezem, illetve teszem fel a mintákat a felületekre, s ő fújja meg gránittal. A gránit kevésbé egészségtelen anyag, mint a kvarchomok.

Dekoratőr-kirakatrendező iskolát végeztem, dolgoztam is a szakmában, kiállításkivitelező cégeknél. Az ötlet, hogy homokfújt üvegekkel foglalkozzunk, valójában egy munkahelyi feladat adta. Megbíztak azzal, hogy tervezzek egy üveges műhely számára homokfújáshoz megfelelő mintát, amit homokfúvó fóliából ki is kellett vágni az üvegekre.

Már régebben is láttam ilyen munkákat készen, de ez a megbízás adta a kezdő löketet. Arra az elhatározásra jutottunk a párommal, hogy próbát teszünk a technikával. Persze eleinte síküvegben gondolkodtunk, de a sors úgy hozta, hogy összeismerkedtünk egy fiatalemberrel, aki boros üzletet vezetett. Kitaláltuk, hogy különböző alkalmakra díszüveges borokat készítünk.

Elmondhatom: mi voltunk az elsők, akik ezt Magyarországon elkezdték. Ma már nagyon sokan készítenek különféle technikával ilyesmit, de inkább gravíroznak homokfújás helyett. Idővel a homokfúvás lett a fő profilunk, mivel a megélhetésünket többnyire ezek a megrendelések biztosították.

Később egy volt dekoros társam, aki esküvőszervezéssel foglalkozik, meghívott egy esküvő kiállításra. A rendezvény adta az ötletet, hogy a mi homokfújt technikánkat más üvegtárgyakra is alkalmazzuk.

 

Hogyan készülnek a színes homokfújt üvegek?

A homokfújás után nem szedjük le rögtön a maszkolást – amit nem szeretnénk mattítani, azt öntapadó fóliával kimaszkoljuk -, így festek először egy alapot festékszóróval, majd ezután kézzel festem a színeket. Száradás után leszedem a fóliát, lemosom, s ezzel készen is van!

Szeretek új dolgokat kitalálni, kipróbálni, ezért aztán mindig az a munka a kedvencem, amivel épp kísérletezek – gondolom, minden alkotó így van ezzel.

Nyitott szemmel járok a világban – mindig, minden helyzetben észre lehet venni valami apróságot, ami ihletet ad.

 

Szilády Ildikó | Designkvarc >>

A Designkvarc Facebook oldala >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

kettő + 10 =

hirdetés