Karácsonyi püspökkenyér
A sok gyümölcsöt és magot könnyű tészta fogja össze.
Hozzávalók
8 db tojás
8 evőkanál porcukor
160 g vaj
10 evőkanál rétesliszt
2 teáskanál sütőpor (Alnatura foszfátmentes 1 csomag sütőpor)
150 g aszalt gyümölcs vegyesen (aszalt sárgabarack, aszalt füge, mazsola, aszalt áfonya, aszalt szilva, kandírozott narancshéj)
150 g magok vegyesen (dió, mogyoró, mandula, pisztácia)
30 g étcsokoládé
csipetnyi tengeri só
Elkészítés
Ezúttal papírformában sütöttem, de ha nincs ilyen, akkor őzgerincformában süssük, a formát alaposan kenjük ki vajjal és szórjuk meg rétesliszttel. A sütőt melegítsük elő 175 fokra.
A magokat és gyümölcsöket vágjuk apróra, s rögtön szórjuk meg liszttel, hogy mindenhol érje.
A tojásokat szétválasztjuk, a sárgákat a cukorral habosra (fehéredésig) kevertjük géppel, a fehérjéket egy pici sóval verjük habbá.
A vajat olvasszuk meg, és hűtsük vissza, majd több részletben adagoljuk a cukros tojáshoz. A lisztet keverjük el a sütőporral.
Fakanállal forgassuk bele a lisztet és a gyümölcsöket, majd óvatosan több részletben a habot.
A masszát öntsük a formákba. Édesanyám két darabot sütött ebből a mennyiségből kisebb őzgerincformában, én most négyfelé vettem.
Forró sütőben nagyjából 25 perc alatt sül meg, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e a belseje.
Nyitókép, recept: Molnár Ágnes, Szeretetrehangoltan
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.