Egy úriember kopogtatás után érkezik, avagy milyen a „kopogtatós” szülés?

Gabi 7 év után lett ismét várandós. Élete álma teljesült, mikor megszületett első gyermeke, hisz mindig is arra vágyott, hogy édesanya lehessen. Repesett a szíve, mikor megtudta, hogy másodszor is anyai örömök elé néz, és újra átélheti a szülés semmivel sem összehasonlítható női élményét.

Az öröm mellé azonban hamarosan belopódzott a félelem és aggodalom. Hét évvel ezelőtt Gabinak hosszú és nehéz szülése volt. Bár a fájásai maguktól beindultak és egyre erősödtek, hiába teltek az órák, a tágulása nem folytatódott. Nem használtak a különféle természetes praktikák sem. Orvosa támogató, empatikus és türelmes volt, és bár hagyott időt arra, hogy a saját ritmusában vajúdjon, mikor a baba fáradásának egyértelmű jelei mutatkoztak, nem halogatta a beavatkozást. Ez további beavatkozások szükségességét vonta maga után. Gabi első szülése vajúdásának nehéz percei, órái, negatív élményei pedig nem múltak el nyomtalanul. Most, hogy ismét várandós volt, újra tele lett aggodalommal és bár győzködte magát, hogy ez most teljesen más, be kellett vallania, hogy nagyon fél.

Az EFT – beszédes nevén kopogtatás – segítségével azonban teljesen más szülésélmény várt rá. Az EFT, vagyis Érzelmi Felszabadítás Technikája egy gyengéd módszer, egyszerűen alkalmazható és gyorsan hat. A lényege, hogy a testen meghatározott meridián pontokat stimulálunk gyengéd ütögetéssel, kopogtatással, miközben lelkileg ráhangolódunk az érzelmi, vagy fizikai problémára. Az EFT-t nevezhetjük érzelmi akupunktúrának is – csak itt nincsenek tűk.

Amikor Gabi félelmet és aggodalmat érzett magában, ezzel a két érzelemmel kezdett el foglalkozni. Amikor a felkészületlenség érzése hatalmasodott el benne, akkor ezt a problémát helyezte a kopogtatás fókuszába.

Az EFT használatához nem kell más, csak a változás utáni vágy, valamint bátorság a negatív érzelmeinkkel való szembenézéshez. Bárki kipróbálhatja, és megtanulni is egyszerű. A vajúdás folyamán Gabi saját magán végig alkalmazta a módszert. Miután hónapok óta járt EFT kezelésekre, fokozatosan ő is megtanulta a technikát, és némi bátorítás után elkezdte használni a szokásos mondatokat.

Gyenge, erőtlen nehezen beinduló fájásai miatt több kört is kopogtatott. Majd mikor azonosította magában, hogy elhatalmasodott benne a sürgetés és saját megítélése szerint nem halad kellő ütemben a szülés, nyugtatásra és elfogadásra használta a formulákat.

Aztán rátörtek a 7 évvel ezelőtti elviselhetetlen fájdalom emlékei. Elbizonytalanodott. Biztos, hogy ő valójában azokra a fájásokra vágyik? Milyen érdekes, hogy a köznyelvben a méhösszehúzódásra a fájást használjuk szinonimaként. A fájdalom negatív és akadályoz. Az összehúzódás jótékony és a folyamat tekintetében szükséges történés.

A módszer alkalmazásával sikerült ezen utóbbi, pozitív hatásokat mozgósítani. Gabi méhösszehúzódásai egyre intenzívebbek lettek.

A következő nehézség a táguláshoz szükséges ellazulás hiánya volt. De az EFT segítségével, idővel az izmok is engedtek merevségükből, egyre jobban tudta magát beleengedni az összehúzódások ritmusába és annak sodró, mélyülő megélésébe.

A vizsgálatkor az orvos biztatta Gabit, hogy minden rendben van, szépen halad a folyamat, de kicsit meg is ijesztette. Azt mondta, hosszú estére készüljön, mert itt sokára lesz babasírás. Szerencsére Gabi ezt a pesszimista „szuggesztiót” figyelmen kívül tudta hagyni és csak saját magára és babájára koncentrált.

A kopogtatás folytatódott és a mondatok annak függvényében változtak, hogy épp milyen negatív érzelmek kerítették hatalmukba a kismamát.

„Annak ellenére, hogy félek és aggódom, elfogadom az érzéseimet.”

„Annak ellenére, hogy lassan tágulok, megengedem magamnak, hogy a testem saját ritmusa szerint működjön.”

„Úgy döntök, és azt választom, hogy a mostani szülésem könnyebb lesz, mint az első.”

Lazultak az izmok, tágult a medence és az idő előre haladtával egyre dinamikusabban haladt lefelé a pici baba. Lényegesen gyorsabban történtek a dolgok, mint ahogy azt a szülészorvos megjósolta.

Megszületett Robi, épen, egészségesen, és erőteljesen hanggal tudatta a világgal, hogy ő bizony megérkezett. Gabi így fogalmazott:

„Összehasonlítva az előző szülésemmel a mostani leányálom volt.”

 

A szülés után is hasznos volt ez a különleges módszer, merthogy a félelem az élet sok területére tudja beférkőzni magát. A szülés után újra elkezdett kezelésre járni és hatásosan alkalmazta a technikát a szoptatással kapcsolatos kételyei és kétségei vonatkozásában is. Szépen beindult a teje, a szoptatás gond nélkül vehette kezdetét.

Robi, bár még kapaszkodik a kiságyába, már most egy igazi úriember. Nem véletlen, hogy „kopogtatás” után érkezett.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + hét =

hirdetés