Látszat, emberek

Olyan nincs, hogy minden tökéletes. Legfeljebb ennek az illúzióját érezheted. Sem az ember, sem a világ, amit megteremtett, nem tökéletes. Még csak nem is tökélyre törekvő. Az ember csak igyekszik – már ha igyekszik – a jóság és a tökéletesség látszatát fenntartani.

Nem könnyű belátni, hogy csak egyéni szinten lehet világjobbító változást elindítani. Képtelenség enélkül jobb világot teremteni. Elsősorban NEM „Másoknak kellene megváltoznia!” NEM IGAZ, hogy „Velem minden rendben!”

A figyelmet mindenekelőtt nem kifelé, hanem befelé kellene irányítani. Magunkkal kíméletlenül őszintén szembenézni és feltenni a kérdéseket: Jó ember vagyok? Valóban tiszták a szándékaim? Mi mozgat, mi motivál különböző társas élethelyzetekben? Nem bántok, nem árulok el, nem használok (ki) senkit a saját önző érdekeimet nézve? Tisztában vagyok a működésemmel? Képes vagyok szembenézni önmagammal?

Van aki képes, és pontosan tisztában van a működésével. Tudja, hogyan árthat, hogyan tehet keresztbe, mivel lehetetleníthet el – a saját érdekeit nézve. A játszma és a manipuláció tárháza kimeríthetetlen…

A világjobbítást ezzel rontjuk el.

Photo by Hassan OUAJBIR from Pexels

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − öt =

hirdetés