Lúdtalp, vájt láb. A leggyakoribb lábdeformitások, melyek talpbetéttel jól orvosolhatók. Letölthető segédlet lábtornához

Vájt fülűnek nevezzük azokat, akiknek kifinomult a stílusérzékük, jó a hallásuk, a zenei ízlésük. S vajon hányan tudják, hogy mit jelent a vájt láb? Ez a lábdeformitás már kora gyerekkorban megjelenik a bokasüllyedés és a lúdtalp mellett.

– A talp három boltozatos íve gondoskodik arról, hogy a teljes testsúlyunkat elbírjuk. Amikor ezek a boltozatok elmozdulnak, megereszkednek, a teljes csontváz alátámasztása bizonytalanodik el. A leggyakoribb elváltozás a bokasüllyedés. A lábdeformitást már kora gyerekkorban érdemes komolyan venni, mert csípő- és gerincfájdalmakat, gerincferdülést is okozhat – hívja fel a figyelmet dr. Csereklye Andrea, a BicoMed Egészségközpont vezetője.

Talpnyomás vizsgálattal kiszűrhető a talp egyenetlen terhelése. A számítógépes talpvizsgálat nagy pontossággal megmutatja a boltozatok elmozdulásának mértékét, azt, hogy hova terhelődik a súly az egyenletes eloszlás helyett.

Gyakori, hogy a testsúly nem egyenletesen oszlik el a két lábon, ami sok mindentől kialakulhat: az egyik oldal gyakoribb terhelésétől (cipekedéstől), gerincferdüléstől, és a lábak hosszának kismértékű eltérésétől is. 

Számítógépes diagnosztika alapján egyedi talpbetét

A számítógépes berendezés pontosan megméri a talpnyomást, és a korrekcióhoz egyénre szabott, tökéletes alátámasztást biztosító talpbetétet tudnak készíteni egy CNC vezérelt gép segítségével. A szakorvosok arra is javaslatot tesznek, hogy a talpbetétet naponta hány órát kell viselni – általában fokozatosan, a napi időtartam növelésével szoktatják hozzá a lábat betéthez, mivel eleinte szokatlan, akár kellemetlen is lehet a viselése. Nagyon fontos a megfelelő alátámasztás, mert így lehet tehermentesíti a talpcsontokat, ízületeket, ínszalagokat, izmokat, a tehermentesített részeknek pedig így tudnak megerősödni, regenerálódni. 

A képen a BicoMed.hu egyik gyógybetétje látható, egyedi méretre készült a járás megkönnyítése és a láb kímélése érdekében. A talpbetétet kellő bőségű cipőbe helyezve mindennapos használatra ajánlják. (Fokozatosan kell szoktatni a lábat hozzá.) A talpbetét főbb anyagai: 38 Sk. thermoplasztikus teherhordó réteg, EVA párnázó réteg. Langyos, nem maró hatású mosószeres vízzel tisztítható

A talpbetét viselése mellett lábtorna is javasolt. Minden említett lábdeformitásra megfelelő az alábbi gyakorlatsor, melyet dr. Csereklye Andrea ajánl.

A lábtornát egy héten 2-3 alkalommal 10-15 percig kell végezni. Ha a kisebb gyerekeknek nehézséget jelentenek a feladatok, próbáljuk játékosan megmozgatni őket. A gyakorlatokat legalább háromszor ismételjük alkalmanként.

Segédlet lábtornához. Innét tölthető le >>

A leggyakoribb lábdeformitások

Bokasüllyedés

A láb hosszboltozata süllyed le, a láb belső éle, a bokák kerülnek közel a talajhoz. A bokasüllyedéskor a boka szalagok, ízületek és a hosszanti boltozat meggyengül, már nem tudják tartani a boka belső oldalát. 

Harántboltozat süllyedés

Az előláb szétterülése, kiszélesedése, a láb harántboltozatának süllyedése. Általában a kettes és hármas lábközép csontok a szükségesnél nagyobb erővel nyomódnak a talajhoz. Jellegzetes jelensége a bőrkeményedés, melyet hiába szüntetnek meg, az újra és újra visszatér.

Lúdtalp

A láb hosszboltozatának lesüllyedése. Lúdtalp esetén teli talppal jár a földön a páciens. A hosszanti boltozat és a haránt boltozat süllyedése okozza ezt az elváltozást is.

Kifelé dőlő láb

A bokasüllyedés ellentétes elváltozása. Ilyenkor a külső boka kezd el süllyedni, és ezáltal a láb kifelé dől.

Achilles ín feszülés

A vádli izmai összehúzódnak és a feszülés áttevődik az Achilles-ínra is. Azoknál jelentkezik jellemzően, akik egész nap papucsot viselnek, és az elő lábuk terhelődik folyamatosan. A nap végére komoly fájdalmat okozhat.

Vájt láb

A terhelés csak a haránt boltozaton és a sarkon van. A lúdtalp ellentétes elváltozása. A terhelés az előlábra és a sarokra helyeződik. Annyira feszesek a lábháti izmok, inak, hogy nincs máshol terhelése a talpnak. Ez az elváltozás a sportolóknál, táncosoknál gyakori. 

További hasznos információk a BicoMed.hu weboldalon találhatók.

www.bicomed.hu

BicoMed Egészségközpont a Facebookon >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

8 + tizenhárom =

hirdetés