Mese habbal, szülinappal. Ingyenesen letölthető mesekönyv kisiskolásoknak, élelmiszerbiztonsági ismeretekkel, tudatos vásárlással kapcsolatos tudnivalókkal

Bevásárláskor egyre többször konyhakész élelmiszerek kerülnek a kosarunkba, de a házhoz szállított ételek és a házon kívüli étkezés aránya is folyamatosan növekszik – hívja fel a figyelmet közleményében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Egyre kevesebb figyelmet fordítunk az ételek előkészítésére, így az élelmiszerbiztonsághoz kötődő gyakorlati ismereteket is nehezebben tudják ellesni szüleiktől a gyerekek. 

A Nébih oktatási programjának részeként a közelmúltban jelent meg a Mese habbal, szülinappal c. mesekönyv, amelyben egy izgalmas, színes történet sorai közé csempészték be a legfontosabb élelmiszerbiztonsági alapszabályokat. A mesekönyvet Gévai Csilla írta, és alsó tagozatosoknak, elsősorban 3-4. osztályosoknak ajánlják. 

Az oktató mesekönyv minden érdeklődő számára ingyenesen hozzáférhető, az „Ételt csak okosan!” program weboldalán. Innét tölthető le >>

A mesekönyv nyomtatott változatát oktatási intézmények igényelhetik az  oktatas@eteltcsakokosan.hu e-mail címen.

Könyvismertető

Hogy különleges gyerek-e Lestyán Mátyás? Persze, mint minden tizedik születésnapját
ünneplő kisfiú, aki ragaszkodik ahhoz a régi vágyához, hogy saját maga süsse meg
születésnapi tortáját. Hogy sikerülni fog-e ez a titkos terve, amivel még saját szüleit
is meglepi? Nos, sajnos, ezt nem árulhatom el előre!

A mesekönyv februári bemutatójára elkészítették a történetben szereplő tortát. A bemutatónak a budapesti Csillaghegyi Általános Iskola adott otthont

Azt viszont megígérhetem, hogy a „Mese habbal, szülinappal!” című könyvből nemcsak azt tudhatjuk meg, hogyan lehet egy egész ünnepi ebédet, desszertként pedig egy szivárványtortát elkészíteni, hanem azt is, hogy milyen sok mindenre kell odafigyelnie egy leendő szakácsnak, ha el akarja kerülni az ételkészítés során felbukkanó élelmiszerbiztonsági veszélyeket. A tudás hatalom! Tudja ezt jól Matyi nagypapája, Lajos bácsi is, aki kissé bogaras mikrobiológus lévén nem csak a levegőbe beszél akkor, amikor szembesíti Matyit és ikerhúgait, Mirtillt és Ritukát az élelmiszerek érzékeny pontjaival. Lajos bácsi viszont azt is tudja, hogy ha elővigyázatosak vagyunk, sok-sok kellemetlenségtől kímélhetjük meg magunkat: csak tudnunk kell azt az egy-két aranyszabályt…

Ingyenesen letölthető ismeretterjesztő kiadványok 

Maradék nélkül – az élelmiszerpazarlás ellen >>

Maradék nélkül – tanári kézikönyv >>

Maradék nélkül – munkafüzet >>

Tiszta kézzel – Játékos ismertető gyerekeknek a kézmosás fontosságáról

Webajánló

Ételt csak okosan! – Gyereksarok játékokkal, kifestőkkel, memóriajátékkal, kvízzel és sok hasznos információval

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

húsz + 18 =

hirdetés