Mindenki más boldog. Megtévesztett gyerekek. Mindannyiunknak felelőssége van abban, hogy mit osztunk meg a közösségi médiában

Amikor én voltam gyerek, nyugodt lehetett az édesanyám, ha tudta, hogy éppen a szobában vagy legalábbis a lakásban ülök valahol; kevésbé voltunk kitéve olyan ártalmas hatásoknak a lakás falai között, mint a mai gyerekek. Az internet éppen akkora átok, mint amekkora áldás a szülőknek. Számtalan ismeretlen területe van, és joggal tarthatunk attól, hogy az online térben éri bántalmazás a gyermekünket. Berkes–Bognár Nikolett Social Media Managert kérdeztük arról, hogyan védhetjük meg gyermekünket az internet veszélyeitől, illetve hogyan monitorozhatjuk, hogy mi történik a gyerkőccel a neten.

 

Mindannyiunknak felelőssége van abban, hogy mit osztunk meg a közösségi médiában.

Hajlamosak vagyunk csak a szépet és a jót megmutatni, a küzdelmekről, nehézségekről nem beszélünk. Ha teljes képet akarunk festeni például a sikerről, jó lenne elmondani azt is, hogy mennyi küzdés és nehézség van mögötte. A gyerekek könnyen elhisznek bármit, amit látnak a közösségi médiában, anélkül, hogy megkérdőjeleznék vagy felmerülne bennük: az illető hogyan él valójában. Tényleg annyira boldog, mint amit láttat? Milyen utat járt be?

Hangulatzavart, szorongást válthat ki, főleg  a kiskamaszoknál, ha folyton azt látják, hogy másoknak változatos, szép és kerek az élete, miközben ők nehézségekkel küzdenek.

Több applikáció létezik, melyekkel monitorozhatjuk gyermekeink Social Media tevékenységét; ilyen például a MamaBear. Ezen keresztül értesítést kaphatunk, ha gyermekünket megjelölték egy posztban, ha feltöltött egy új képet, ha rákeresett egy általunk korábban tiltólistára tett kifejezésre, szóra, vagy ha csúnya szavakat használnak a vele kapcsolatos posztoknál.

A Facebook egy külön oldalt hozott létre, amin keresztül segít a szülőknek abban, hogy mire figyeljenek, ha gyermekük fent van a Facebookon. Az oldal magyarra is le van fordítva, érdemes átböngészni, sok tippet kaphatunk ahhoz is, hogy hogy beszéljünk a gyerekekkel erről a témáról. Itt található >>

A legfontosabb azonban, hogy beszélgessünk a gyerekekkel arról, miként működik ez a világ, miért lehet veszélyes, ha manapság trendinek számító képeket oszt meg magáról a profilján, az is fontos, hogy tudja értelmezni a celebek, influencerek tevékenységét – tevékenységük lényegét. 

Hasznos weboldalak a témában

Kék Vonal – Internetbiztonság, tanácsok szülőknek

Safer Internet 

Para Kampány

 

Írta: Tolvaj Vica

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

15 − négy =

hirdetés