Mitől leszel jó vezető? Úttörő gondolkodók bölcsessége egy közel ötszáz oldalas interjúkötetben

Nincs pontos adatunk arról, hányan dolgoznak vezető beosztásban. A vezetők nem alkotnak homogén közösséget, egyrészt a tevékenységek nagyon sokfélék, más-más vezetői kvalitásokat igényelnek; adott szervezeten belül lehet valaki csúcsvezető vagy középvezető, működtethet saját céget, beosztottakkal, de tevékenykedhet egyéni vállalkozóként – önfoglalkoztatóként – is, és ez a szerep/vállalás is megkövetel számos olyan képességet, tulajdonságot, amelyek a vezetőkkel szemben „elvárásként” fogalmazódnak meg.

Nehéz összehasonlítani, mely területen, milyen felállásban nehezebb vagy könnyebb vezetőként működni, egy nagy létszámú szervezetben, melyet hierarchikus szervezeti felépítés jellemez vagy egy családiasabb kis közösség élén; az összehasonlítás nem is állja meg a helyét, hisz komoly vezetői kihívások adódhatnak bárhol, nagyon eltérő lehet a vezetőre háruló felelősség mértéke, jellege vagy például a kreativitás foka, ráadásul az sem egyszerű út, amikor valaki úgy dönt, hogy saját magát vezeti, egyéni vállalkozóként, s több szerepkört egyszemélyben tölt be.

A szervezetfejlesztés, vezetéselmélet külön tudományág, komoly hazai és nemzetközi szakirodalma van. Ha a vezetés fogalmát a legegyszerűbb módon szeretnénk definiálni, azt mondhatnánk: az emberek irányítását, az emberi tevékenység szervezését jelenti. Tágabb értelmezésben: vezetőnek tekinthető minden olyan személy, aki döntéseket hoz, ehhez megvan a jogosultsága és képessége, hatással van a folyamatokra, irányító szerepet tölt be.

Kétségtelen, hogy a tananyagszerű száraz fogalmak helyett (bár hasznosak lehetnek) sokkal életszerűbbnek és inspirálóbbnak tarthatjuk azoknak a szavait, akik képességeik, tudásuk, kitartásuk, látásmódjuk által váltak ismertté és sikeressé. A Mitől leszel jó vezető? c. könyv ilyen tehetségeket, úttörő gondolkodókat mutat be, mélyinterjúk által, párbeszédes formában. A könyv a 21. Század Kiadó gondozásában jelent meg. Nem egyestés olvasmány, tartalmas és terjedelmes, 496 oldalas. A címe alapján azt hihetnénk, hogy elsősorban azoknak szól, akik szeretnének vezetői babérokra törni vagy vezetőként dolgoznak, de ez az interjúkötet nyilvánvalóan nem csak nekik szól. Mindazoknak érdekes, akik elmerülnének a sikeres vezetők gondolkodásában, szemléletében, márpedig ebben meglehetősen erőteljesek a bemutatott hírességek közötti különbségek. Különleges életutakat ismerhetünk meg, David M. Rubenstein kérdező elsősorban a munkához, a teljesítményhez való hozzáállásuk alapján mutatja be híres interjúalanyait. Arra keresi a választ, hogy hogyan hoztak döntéseket, hogyan viszonyultak az innovációhoz, a változáshoz és a válsághoz. Kik ők?

A szerző, Rubenstein hat csoportba osztotta az interjúalanyait (nem minden név mögött tüntetjük fel, hogy az adott vezető mivel foglalkozik, csak ízelítőként mutatjuk az első csoportnál)

 1. Jövőbe látók: Jeff Bezos (az amazon.com alapítója), Bill Gates (szoftverfejlesztő, a Microsoft atyja), Richard Branson (a Virgin Group multinacionális vállalat alapítója, amely ma már több, mint 400 céget irányít), Oprah Winfrey (tévés műsorvezető, üzletasszony, akinek a vagyonát több mint 2,5 milliárd dollára becsülik), Warren Buffett (befektető, több mint 104 milliárd dolláros vagyonnal)
 2. Építők: Phil Knight, Ken Griffin, Robert F. Smith, Jamie Dimon, Marillyn Hewson
 3. Szemléletformálók: Melinda Gates, Eric Schmidt, Tim Cook, Ginni Rometty, Indra Nooyi
 4. Parancsnokok: George W. Bush, Bill Clinton, Colin Powell, David Petraeus, Condoleezza Rice, James A. Baker III.
 5. Döntéshozók: Nancy Pelosi, Adam Silver, Shristine, Lagarde, Anthony S. Fauci, Ruth Bader Ginsburg
 6. Művészek és mesterek: Jack Nicklaus, Mike „Coach K” Krzyzewski, Renée Fleming, Yo-Yo-Ma, Lorne Michaels

Önmagában már a besorolás is érdekes. Ugyanakkor nem mindegyik interjúalany neve cseng ismerősen (itt Európában), a merítés pedig meglehetősen színes, hiszen politikus, virológus, operaénekes, csellista, kosárlabdaedző, márkaalapító stb. is található „a világ legjobb teljesítményt nyújtó vezetői” között.

– A vezetői képesség változatos formákban nyilvánulhat meg, és mindenki más-más módon használja. Van, aki egész hadseregeket tud zseniálisan vezényelni egy háborúban. Mások hatalmas vállalatbirodalmakat álmodnak meg és hoznak létre. Megint mások korszakalkotó felfedezésre jutnak a tudományban, amelynek nyomán milliók élete válik könnyebbé, vagy szakértelmük képessé teszi őket arra, hogy új és veszélyes kórok megjelenése idején a társadalom válaszlépéseit irányítsák. És vannak, akik a képző- vagy az előadó-művészetek terén alkotnak nagy műveket, amelyek mély érzelmeket ébresztenek a föld minden lakójának a lelkében, egyúttal maradandó emléket állítva az emberi kifejezőképességnek. Mások olyan tökélyre fejlődnek valamely sportágban, hogy sokmilliós szurkolótábor lelkesedik értük. Akadnak továbbá olyan vezetők, akik képesek átformálni egy már működő szervezetet, vagy megoldást találni a legbonyolultabb problémákra is. Mások pedig forradalmasítják az emberi kommunikációt és gondolkodást – írja a könyv előszavában David M. Rubenstein, aki maga is milliárdos üzletember, eredetileg ügyvéd, a hetvenes években, Carter elnöksége alatt kormánytisztviselőként dolgozott, a The American Story c. könyv szerzője, a Carlyle Group látnoki képességekkel megáldott társalapítója, saját nevével futó műsor vezetője, többszörösen díjazott filantróp…

Mi kell ahhoz, hogy sikeres vezető lehess? 

Rubenstein a kritériumokat 13 pontban foglalja össze:

 1. szerencse
 2. a siker óhajtása
 3. az új és különleges keresése
 4. elszántság a kemény munkára és éjszakába nyúló munkaidőre
 5. koncentráció
 6. a hibák felismerése
 7. kitartás
 8. a meggyőzés képessége
 9. alázat
 10. osztozás a sikerben
 11. folytonos tanulás
 12. személyes integritás („viselkedj mindig etikusan!”)
 13. a válságkezelés képessége

A Mitől leszel jó vezető? c. könyv inspiráló könyv, közvetlen hangvételű, érdekes beszélgetések gyűjteménye. Egyúttal korlenyomat is gyorsan változó világunkról. Szerintünk helye van a könyvespolcon.

 

A Mitől leszel jó vezető? c. kötet a 21. Század Kiadó weboldalán is megrendelhető, könyvesboltokban is elérhető

 

– Ymon

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

19 + 18 =

hirdetés