Az üveg bűvöletében. Tűzben született ékszerek. MJ Glass Design. Julianna önképző módon fejlesztette tökélyre az ólomüveg- és az üvegolvasztásos technikát

Magasházi Julianna több, mint húsz éve készít díszüvegeket: ólomüveg ajtó-, ablak- és bútorbetéteket, lámpákat, dísztárgyakat, valamint fusing eljárással különleges üvegékszereket. Egyedi tervezésű alkotásai szemet gyönyörködtetőek, látványukkal nehéz betelni. Julianna önfejlesztő módon tökéletesítette a Tiffany- és az üvegolvasztásos technikát. Sokoldalú, tehetséges alkotó.

 

Magasházi Julianna. Fotó: www.veszpremkukac.hu

A kezdetek

1996 nyarán egy iparművész alkotásainak hatására kezdtem el az üveggel ismerkedni. Akkoriban nem volt egyszerű mestert találni, eltelt pár ajtókopogtatós hónap, mire eljutottam Hatvani Sándor üvegműveshez. Ő ismertette meg velem egy rövid tanfolyam keretében a Tiffany-technika alapjait.

Nem sok idő telt el, már nagyméretű, bonyolult lámpákat, ablak- és ajtóbetéteket készítettem. Időközben – autodidakta módon – megtanultam a tradicionális ólomüvegezés alapjait, hogy a nagyméretű üvegfelületeket – ajtók, térelválasztók betéteit – már ezzel a technikával készíthessem el.

2011-ben volt lehetőségem az üvegolvasztást mint technikát megismerni, de csak 2016-ban merültem el igazán az üveggyöngykészítés fortélyaiban. Innen pedig már csak egy apró lépés volt a kemencés, fusing eljárás megismerése, ami egy rendkívül sokrétű és sok kihívást magában foglaló technika, egyben az üvegékszer készítésének alapja.

Elmondható, hogy két évtizede az üveg bűvöletében élek. Teljesen elvarázsolnak a fényükkel, a játékukkal, a bennük rejlő lehetőségekkel. A mai napig nem tudok betelni velük.

Akár az ólomüveg, akár a fusing, mindegyik módszer határtalan lehetőségeket rejt. Mindegyiknél érzem azt a zsigeri erőt, ami csak akkor tűnik el, ha már én is látom a végeredményt, addig órákig, napokig vagy hetekig is feszült izgalommal dolgozok, és ezt képes vagyok akár az alvás vagy pihenés rovására is megtenni. Ez a belső, késztető erő az alkotásra a két évtized alatt semmit sem változott.

„Ahol minden üvegnek története van…”

Az ars poeticám hűen tükrözi az ékszerek és az ólomüvegtárgyak „hátterét”, születésük apropóját. Mindegyik alkotás egy darab belőlem, és mind egy külön világ. Tudom, hogy mi motivált, mi inspirált készítésük közben, miért lett kicsit más, mint amit eredetileg szerettem volna, vagy hogy miért sikerült jobban, mint amit vártam. Egyszóval: történetük van.

Hogy miként lehet a fénnyel és a színekkel játszani, talán ezt az ékszereken lehet nagyon látványosan megmutatni. Gyönyörű, irizáló színek és egyedi formák születhetnek a fusing technika segítségével,

ahol több réteg speciális, kézműves üveg összeolvasztásával különleges színkombinációkat lehet létrehozni, így adva meg az ékszer végleges mintáját és formáját.

Díszüveg ékszereim egyedi tervezésűek és legtöbbször csak egyetlen darab készül belőlük. Legtöbbjüket egy színes alapüvegből és a speciális, csillogó, több színben játszó, úgynevezett dichroic üvegből építem fel. Ára elég borsos, ennek oka a felhasznált anyagok és a gyártási technológia: az alapüvegre vákuumkamrában viszik fel a különböző fémeket és fémoxidokat, amelyek az üvegen kicsapódva csillogó réteget képeznek. A dichroic szó jelentése az üveg tulajdonságára utal, a különböző rétegek vagy átengedik, vagy visszaverik a beeső fényt, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üveget különböző szögekből szemlélve több színt is láthatunk.

750-800°C fokon rogyasztom vagy olvasztom össze ezeket a formára vágott, több rétegű üvegeket, amit aztán egy hosszú, hűtési folyamat követ. Így lesz még ellenállóbb az ékszerüveg. Tartósságukat és szépségüket fokozandó orvosi fémmel (nemesacéllal) szerelem fel minden darabjukat.

A nehezebb, kezet-ujjat és kitartást nem kímélő eljárás az ólomüveg- technika.

Tiffany termékeim alapanyaga kézzel készített, anyagukban színezett táblaüvegek, amelyeket vágok, csiszolok és forrasztok, mindezt a gondosan elkészített tervek és minták alapján.

Az amerikai üveggyárak művészei alkotta táblaüvegeket használom fel, melyek rengeteg árnyalatban és felülettel — nemcsak sima, hanem akár vízhatású, hullámos vagy recés felülettel — lehet megvásárolni, majdhogynem a szivárvány minden színében. Önmagukban színezettek, nem kopnak, nem fakulnak, így aztán egy emberöltőn keresztül lehet gyönyörködni a színek, minták játékában, mégsem lehet őket megunni. Mást látunk ezekben az alkotásokban reggel és napközben, természetes megvilágításban, és megint mást mutatnak este, lámpafénynél. Ezzel az eljárással nem csak lámpa, hanem ajtó-, ablak-, bútorbetét, de kisebb üvegtárgyak is készülhetnek.

Szeretem, ha nemcsak gyönyörködni lehet ezekben az alkotásokban, hanem használati tárgyként is funkcionálnak. Szalvétatartó vagy díszdoboz, legyen a mindennapjaink szerves és gyönyörű része.

 

 

MJ Glass Design, Magasházi Julianna weboldala: www.mjglassdesign.hu

MJ Design a Facebookon >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + 12 =

hirdetés