Muszaka – Rakott padlizsán tofuval

A muszaka vagy rakott padlizsán a Balkán régió, a Kelet-Mediterráneum és a Közel-Kelet padlizsánalapú, húsos főétele. A régión kívül a legismertebb a görög változat. A legtöbb változat alapja a pirított padlizsán és a paradicsom, amit általában darált hús egészít ki. Az alapreceptnek rengeteg változata ismert, néha a mártást hagyják el, máskor a zöldségeket variálják. Hajnalka vegetáriánus, ezért tofuval készíti és rizzsel dúsítja.

Hozzávalók kb. 6 adaghoz

2 közepes padlizsán

4­-5 paradicsom

1 fej hagyma

fokhagyma

3 ek rizs

1 kocka (300 g) tofu

kókuszzsír

50 g sütőmargarin

2 ek rizsliszt

1 kis pohár tejföl

só, bors, csemege paprika, Erős Pista

petrezselyemzöld

(szeletelt mozzarella sajt)

Elkészítés

A paradicsomokat egy kicsit bevágom, és leforrázom. Pár percig hagyom a forró vízben, majd leöblítem hideggel. Így könnyedén lehúzhatom a héját.

A hagymát és a fokhagymát egy kevés kókuszzsíron megfonnyasztom, sóval, borssal, csemege paprikával, Erős Pistával ízesítem. Belekockázok egy paradicsomot, és a rizzsel együtt még pár percig párolom. Felöntöm egy kevés vízzel, hozzáadom az összenyomott tofut, és az apróra vágott petrezselyemzöldet. Addig főzöm, míg megpuhul a rizs.

A padlizsánt megmosom, felszeletelem, és jól besózva egy szűrőbe teszem, hogy a kesernyés ízét kiengedje. Amikor ez megtörtént, papírtörlővel jól leitatom róla a nedvet, és forró kókuszzsírban mindkét oldalát egy kicsit megsütöm. Szintén papírtörlővel itatom fel a fölösleges zsírt.

Ugyanebben a serpenyőben elkészítem a besamel mártást: felolvasztom a sütőmargarint, hozzákeverem a rizslisztet és a tejfölt. Enyhén sózom, borsozom. Egy tűzálló tálban rétegesen elhelyezem a hozzávalókat: padlizsán, paradicsom szeletek, tofus rizs, padlizsán, besamel mártás, paradicsom, szeletelt sajt.

Légkeveréses sütőben kb. 175 fokon sütöm, míg szép színe lesz. Tejföllel meglocsolva tálalom.

Jó étvágyat!

Fazakas Hajnalka

Hajnalka Facebook oldala: Pöttyös lábas, fakanál >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

11 − nyolc =

hirdetés