Gyász, veszteség, nehéz terhesség. Művészetterápia: Kirsty Mitchell fotográfus békítő képei

Kirsty Mitchell brit fotóművész elsősorban Csodaország című sorozatával, különböző mese- és fantáziavilágokat életre hívó képeivel vált ismertté, amellyel több éven keresztül tartó munkával állított emléket agydaganatban elhunyt édesanyjának.

Ugyanekkor azonban egy másik, különleges fotósorozat is született My angel – Az én angyalom címen egy párhuzamos veszteséggel és gyógyulással kapcsolatban: a képek egy nő nehéz és különleges útjáról szólnak az anyaság felé. Mitchell fotói mindig a természetben készülnek, ami segíti feldolgozni a halált: így születik új harmónia.

Az képzőművészként, divat- és jelmeztervezőként is dolgozó művészre mély hatással volt irodalomtanár édesanyja, akivel gyerekkorában egy egyedülálló, saját történetekkel, karakterekkel teli csodavilágot alakítottak ki. A Wonderland sorozattal tiszteleg édesanyja emléke előtt, és nemcsak fotóművészként, hanem jelmeztervezőként is jegyzi a képeket, a ruhák és a díszletek is a saját alkotásai: rendkívül intenzív színekkel teremt mágikus hangulatot.

Mielőtt az édesanyja beteg lett, Mitchell egy fotósorozatot tervezett a pőre női test és a természet szépségéről, a modellje pedig egy közeli barátnője, Sharon volt. A munka kezdete előtti éjjel azonban a képek alanya bejelentette az örömteli hírt: gyermeket vár, így a tematika spontán módon még különlegesebbé vált. Ám a felvételek után három hónappal a barátnője elvesztette a babát, éppen akkor, amikor Mitchell édesanyja is meghalt.

Habár a művész rá sem akart nézni a fotókra, Sharon úgy érezte, csak ezek maradtak a számára, amelyek megörökítik a babája emlékét. Miután újra gyermeket várt, folytatták a fotózást, ám ekkor is meg kellett küzdenie egy komolyabb problémával a hetedik hónapban. A baba azonban ezúttal egészségesen megszületett.

A nehéz, fájdalmas és ijesztő terhesség mégis különleges út egy nő számára, és a képeken megpróbálták ábrázolni azokat az érzéseket, amelyeken Sharon keresztülment, illetve a boldogságot, amit érzett egy évnyi fájdalom után. Mitchell azért hívja a sorozat főszereplőjét Angyalomnak, mert őt is megmentette egy szörnyűséges időszakban.

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

2 × négy =

hirdetés