Napfogyatkozáshoz és sarki fényhez kötődő hiedelmek

Képzeljünk egy egy teljes napfogyatkozást abban a korban, amikor az embereknek fogalmuk sem volt a csillagászatról – igencsak riasztó lehetett! Feltámadt a szél, hirtelen 5-10 fokot csökkent a hőmérséklet. Világvége hangulat lett úrrá az embereken. Aki látott már teljes napfogyatkozást, tapasztalhatta, valóban kísérteties a hangulata. A jelenség az állatokat is megzavarja. Minden nagyobb ősi kultúra az Isten(ek) és a démonok haragjának, figyelmeztetésének tulajdonította a napfogyatkozást, szinte kizárólag baljóslatú hiedelmek kötődnek a jelenséghez. 

A napfogyatkozás csillagászati jelenség, amelynek során a Hold részben vagy egészen eltakarja a Napot. Ma már pontos információk állnak rendelkezésre a nap- és a holdfogyatkozások időpontjáról, tudjuk, meddig tartanak, sőt, a televízióban, az interneten élőben nyomon követhetjük a jelenséget. Hazánkban a legközelebb 2030, 2048, 2050 években lesz részleges napfogyatkozás, amikor is a Napnak legalább a felét eltakarja a Hold. Gyűrűs napfogyatkozás 2075-ben várható, teljes napfogyatkozást pedig gyerekeink, unokáink, dédunokáink láthatnak Magyarország területén 2081. szeptember 3-án.

A 2015.  március 20-i részleges napfogyatkozás jó idő esetén Magyarországról is látható lesz. A jelenség Budapesten délelőtt 9.39-kor kezdődik és 11.59-ig tart, csúcspontja a fővárosban 10.48-kor következik be, amikor a Hold majdnem 60 százalékban eltakarja a Napot. Más magyarországi településen ehhez képest legfeljebb néhány perces eltérések lesznek. Sötét ekkor sem lesz, azonban a napfény mennyisége észrevehetően csökkenni fog.

hirdetés 

hirdetés 

Óvatosan a mobilfotózással!

A legutóbbi, 1999-es napfogyatkozáskor még nem léteztek kamerával felszerelt mobiltelefonok, manapság azonban milliók érezhetnek rá kísértést, hogy lefotózzák magukat pénteken az égitestek ritka asztrológiai együttállásával. A brit optikusok kollégiuma arra hívta fel a figyelmet, hogy ha valaki az okostelefonján vagy a fényképezőgépe lencséjén keresztül néz a megfogyatkozott Napba egy felvétel kedvéért, az éppoly veszélyes, mintha a fotózó egyenesen a napba nézne; a fény kiégetheti a retináját és vakságot okozhat.

Vigyázzunk a szemünkre!

Szabad szemmel a napkorong fénye még éppen elviselhető, egy-két másodpercig nem jelent a szemünkre veszélyt, de nem szabad hosszan a Napba nézni.

A napszemüveg nem nyújt kellő védelmet a koncentrált fény ellen.

A sötét szűrők  kormozott üveg, a feketére exponálódott film, a floppy lemez, az írható CD-k és DVD-k – használata veszélyesebb, mintha szabad szemmel néznénk a Napba! A sötét szűrő ugyanis lecsökkenti a szemünkbe jutó fényt, emiatt a pupilla kitágul, és azon át szabadon árad a szemünkbe a nem érzékelt, ugyanakkor igen káros UV-sugárzás.

Olyan sötét védőszemüveget vagy szűrőt kell a nap figyeléséhez használni, amely igazoltan kiszűri a fény ultraibolya-tartalmának túlnyomó részét.

A fényképezésben is használatosak az objektívre illeszthető UV-szűrők, amelyeket valamilyen közönséges fényszűrővel együtt használva elméletileg biztonságossá tehetnénk a jelenség megfigyelését. Sajnos a fotószűrők hatásfoka nem éri el a szükséges szintet, ezért a használatuk nem nyújt elég biztonságot.

A távcső sokkal látványosabbá teszi számunkra a jelenséget, ugyanakkor fokozott veszélyt jelent a szemünkre, mivel a távcső összegyűjti a napból érkező fényt.

Bármilyen hatékony szűrési módszert is használunk, minden percnyi megfigyelés után érdemes legalább öt percnyi pihenőt hagyni a szemünknek.

2015. március 18-ára virradó éjszaka Magyarország területén is többen észlelték az északi fényt, azaz az Aurora Borealist. Fotó: Szente-Varga Bálint – Időkép

 

Napfogyatkozáshoz kötődő hiedelmek

2015. március 18-ára virradó éjszaka Magyarország területén is többen észlelték az északi fényt, azaz az Aurora Borealist. Ahogy a napfogyatkozáshoz, úgy a sarki fényhez is baljós hiedelem társul: a háború és a halál szimbólumának tartják a babonások. Amikor a leglátványosabb, akkor azt jelzi, hogy nagy háború közeleg. 1939 elején, amikor a második világháború kitörése már valószínűnek, de még nem elkerülhetetlennek látszott, az Aurora Borealis még Londonban is látható volt, ami rendkívül szokatlannak számított. A babonások ezt baljóslatú előjelnek értelmezték.

Sokkal szimpatikusabb tahiti lakóinak életigenlő hiedelme, ők a napfogyatkozásokat a Nap és a Hold romantikus nászaként értelmezik. Az eszkimók szerint a napfogyatkozás az isteni gondoskodás jele; a Nap és a Hold időnként elhagyja a helyét, megvizsgálják, hogy a földön rendben mennek-e a dolgok.

Fotógyűjtemény az északi fényről >>

 

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

16 − 12 =

hirdetés