Nelli és Levi házat épít (11.) Milyen lesz a (minta)kert?

Nelli és Levi Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. Az eddig megjelent 10 összeállítás itt olvasható. Nelli múlt heti bejegyzésében olvashattuk, hogy mintakertet szeretne létrehozni, ami nem meglepő, hiszen végzettsége szerint kertészmérnök. 

Megérkezett a tavasz, s bár idén a telken nem fogok tudni kertészkedni az építkezés miatt, a tervezéshez és az ötleteléshez ez éppen tökéletes időszak. Ilyenkor a sarki közérttől elkezdve a szaküzleteken át a nagy barkácsáruházakig mindenhol középpontban vannak a kerti kiegészítők, eszközök és növények. Múlt hét végén volt a Gardenexpo a Budapest Sportarénában, az Életszépítők képviseletében vettem részt a rendezvényen.

Nem konkrét céllal mentem, csak inspirálódni szerettem volna és feltérképezni a szolgáltatókat. Amin a legtöbbet agyalok, az a kerti burkolat; szerencsére gyártók és forgalmazók is voltak a kiállításon. Mivel a kert a szakmám, a legtöbb stand ismerős volt, ám most csak mint laikus szerettem volna körülnézni, s engedni, hogy a szebbnél szebb kompozíciók elvarázsoljanak. Sikerült is, pláne, hogy az Orchidea Ünnepet is ugyanitt rendezték meg, kétség kívül az orchideák ragadták meg leginkább az emberek figyelmét.

A fotókat Tímea, készítette, aki több szerencsés olvasónkhoz hasonlóan páros belépőjegyet nyert a rendezvényre

Szeretném ha a ház, a külső burkolatok és a kert egy harmonikus egységet alkotna, és nemcsak egymás mellé lennének biggyesztve a különböző elemek. Az észrevétlen átmenetben a belső tér és a kert között a teraszburkolatnak nagy szerepe van. Bár nagyon tetszenek a keményfa teraszburkolatok, ez egy sokadik anyagot jelentene a látványban, ráadásul nem is nevezhető olcsó megoldásnak. A hidegburkolattal pedig az a bajom, hogy betonalapot kell neki csinálni, és tökéletesen kell elvégezni a burkolási munkát, ha nem akarom, hogy az első télen szétfagyjon az egész terasz.

Nelli fotója a Gardenexpo egyik látványos installációjáról

 

Ezek miatt most a térkövezés tűnik a legjobb megoldásnak; végtelen a térkövek formájának, színének, vastagságának, méretének a választéka, ami szintén nem elhanyagolható tényező. Az Gardenxpo-n szép számmal voltak jelen kerti bútorosok is, és örömmel tapasztaltam, hogy nem csak a rattan és műrattan vonal képviseltette magát. Bár szépek azok is, hosszú évekig annyira divatban voltak, hogy teljesen elnyomták a más anyagból készült kerti bútorokat.

A hétvégénk másik programja a telek rendezése volt, amit már jó ideje kettecskén csinálunk, ezért nem haladunk a leggyorsabban. Már lehet látni azért az eredményeket, s mire meglesz a jogerős építési engedély, addigra mi is kész leszünk a tisztogatással.

Van egy gyönyörű, nagy, egészséges cseresznyefa a telken, amit mindenképpen szeretnék megtartani, de már most lehet látni, hogy kicsit belóg pár ága az építkezési területbe. Ezeket az ágakat fájó szívvel ezen a hétvégén levágjuk és csak bízom benne, hogy a munkagépek majd megkímélik a fát.

A telek alsó részén lévő diófákat pedig szerencsére nem kell féltenem, azok teljesen kiesnek a majdani munkaútvonalakból.

 

Tippjeim

Döntés vagy vásárlás előtt érdemes ellátogatni a tematikus kiállításokra! Jó alkalom ez arra, hogy egy szélesebb szolgáltatói és termékskálát ismerhessünk meg, esetleg olyan ötletekkel találkozzunk, amikre addig nem is gondoltunk.

Egy ekkora kiállítást 1-2 óra alatt körbe lehet járni, vagy ha az ember sokat szeret nézelődni, akkor akár fél napot is el lehet bent tölteni. Talán ami fontos, hogy a céljainkhoz illeszkedő expót keressük fel, hobbi kertészeknek tökéletes például a Gardenexpo, de vannak olyan szakmai kiállítások, melyek laikusnak talán nehezebben emészthetők (előadások).

A legtöbb kiállításon a cégek kedvezményekkel, akciókkal várják a látogatókat, érdemes nyitva tartani a szemünket.

Nyitókép: SXC

 

Nelli

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

nyolc + 6 =

hirdetés