Nelli és Levi házat épít (3.) Inspirációk szárnyán: milyen lesz a pár otthona?

Ha minden a tervek szerint halad,  Nelli és Levi közös életének nagy álma válik valóra 2014-ben: a fiatal pár Budapest vonzáskörzetében, családi házas zöldövezetben építi fel az otthonát. A tervezés és a kivitelezés folyamatáról, az aktualitásokról hetente olvashatunk Nellitől, aki amellett, hogy dokumentálja a történéseket, igyekszik hasznos információkkal szolgálni, így pénteki beszámolói révén nyomon követhetjük, mi mindennel jár egy kertes ház megvalósítása. A sorozat első részében arról olvashattunk, hogyan találtak rá a megfelelő telekre, a második részben azt mesélte el Nelli, mennyire volt könnyű fellelni a megfelelő építészt, s hogyan alakult vele a közös munka. Ezúttal arról ír, honnét merítenek inspirációkat otthonuk kialakításához.

A legfőbb inspirációt a saját életünk jelenti. Az, ahogyan éljük a mindennapjainkat és ahogyan nálunk telnek az ünnepek. Ezért is voltunk biztosak az első pillanattól abban, hogy amerikai konyhás, azaz egylégterű konyha-nappalit szeretnénk közvetlen kertkapcsolattal. Ebben a helyiségben el kell férnie egy zongorának is. Fontosnak tartjuk azt is, hogy a hálószoba elkülönüljön a közösségi résztől. A közösségi lakrész(ek)ben fogadjuk majd a vendégeket, itt fognak telni a nappalok, az elkülönített részben alakítjuk ki a hálókat és a fürdőszobát.

Jó pár ingyenes online tervező programot találtunk, ezeket ki is próbáltuk. A tesztelt szoftverek közül a www.floorplanner.com és a Roomeon tetszett a leginkább, ezeket merem ajánlani. Könnyen kezelhető programok, internetkapcsolattal bárhonnét elérhetők az összeállított tervek.

Szín inspirációk a Design Seeds oldalról
design-seeds.com/

Természetes, üdítő pasztell árnyalatok

Mivel a fejemben már nagyjából összeállt leendő otthonunk képe, ezért csupán megerősítésként és támpontként kerestem az interneten enteriőrfotókat, melyek összhangban vannak az általam, általunk előnyben részesített stílussal.

A Google képkeresőjével és a Pinteresten keresgéltem kulcsszavak alapján, a rengeteg fotó közül csak ki kellett választani azokat, amelyek a legjobban visszaadták az ötletemet. Például a szobák színvilágáról már a telekkeresés időszakában döntést hoztunk, s miután a Floorplannerrel megterveztem a házat, kezdtek a gondolatok testet ölteni. Az inspirációs képeket Pinteresten gyűjtöm, a fotókat külön mappába rendezem, így Levi is hozzáfér. Időről-időre végignézem a fotókat, kvázi tesztelve, hogy még mindig tetszenek-e a képek. Esetenként törlök is közülük, vagy újakat keresek.

Régebben komolyan foglalkoztatott a Feng Shui, ezért néhány hete újra elővettem a báguá térképet, s eszerint végiggondoltam a házunk alaprajzát. A báguá térkép alapján arra jutottam, hogy néhány helyiségben célszerű változtatni a színvilágon, vagy az elrendezésen. Nem volt szükség jelentős módosításra, örömmel konstatáltam: jól működik az intuíciónk, ösztönösen érezzük, mi a lenne a jó nekünk.

A leendő fürdőszoba, a látványterv Nelli munkája

Valamelyik nap felkaptam a fejemet a kék-sárga bútoráruház hirdetésére: étkező garnitúrára adnak 15 % kedvezményt. Azon frissiben el is mentünk az áruházba, és megvettük az első bútort a még meg sem tervezett házunkba.

Egy cseppet sem tartom elhamarkodott döntésnek, mert tudjuk, hogy milyen házat szeretnénk, és oda egy ekkora ebédlőasztalnak be kell férnie. Ha nem férne be, akkor rossz a terv. Még soha nem bizonyult ennyire praktikusnak, hogy lapra szerelve lehet megvásárolni a bútorokat, ugyanis költözésig Levi apukájának az ágya alatt tároljuk az ebédlő szettet.

A lakberendezési áruházban is sokat nézelődtünk, gyűjtöttük az ötleteket, felmértük a lehetőségeket – nyitott szemmel kell járni! Valószínű, hogy a konyhabútort is innét szerezzük be.

Standard méreteik vannak, könnyű velük tervezni, számolni, és később, ha megunnánk a szekrények színét, vagy funkcióját, gond nélkül tudunk cserélni. Ráadásul a 3D-s konyhatervezőjük segítségével pontosan kalkulálhatunk, hogy milyen elemekre van szükségünk, s minek hol legyen a helye.

Konklúzió: járjunk nyitott szemmel, tervezzünk bátran (ha kell, sokadszorra is írjuk felül a korábbi terveket), rajzoljunk, ötleteljünk! Akármilyen eredetinek is gondolunk egy ötletet, feltételezhető, hogy valaki előttünk már alkotott hasonlót, keressünk rá a weben, az internet a barátunk!

 

Nyitókép: dde-casa.com

 

Nelli

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenegy − 9 =

hirdetés