Takaros és takarékos: francia építész-házaspár passzívháza

Közel 350 ezer amerikai dollárból valósult meg a 2009-ben átadott 177 négyzetméter alapterületű Párizs környéki családi ház kivitelezése. A belsőépítészeti megoldások is tetszetősek. A lakóház Franciaországban elsőként pályázott a minőség ellenőrzött passzívház címre. A ház jó példa arra, hogy az ötletes, ízléses, egyúttal energiatudatos tervezés igen is jól megfér egymással.

Egy bolgár építész lány és egy osztrák építész fiú. Ők alapították a párizsi Karawitz építészirodát. Építészetük célja, hogy az egyszerű ötleteket gyakorlatba ültessék. Az általuk tervezett épületek egyszerre szeretnének gazdaságosak lenni és ökologikus szemléletet követni. Egy saját maguk által tervezett, kifejezetten dögös passzívházban élnek. Az épület teherhordó szerkezete tömörfa. A teljes homlokzatot bambuszháló borítja, ami a nyílászárók felett mozgatható elemekből áll, vagyis árnyékoló funkciót is betölt.

A tudatos tájolás szabályainak megfelelően az épület déli oldalán a napenergiát igyekeztek maximálisan kiaknázni, az északi oldalon viszont a hőveszteséget próbálták kizárni. A passzívház elveknek megfelelően feltételezhetjük, hogy az épület hőhídmentes, extra jól szigetelnek a nyílászárók és hőszigetelése is kiváló. Belsőépítészeti megoldásai is figyelemre méltóak!

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

9 + húsz =

hirdetés