Mikor kényszeres egy nő? Az attól függ, hogy mitől függ. Instant örömforrások, avagy a lélek trükkös terelőútjai

Kényszeres vásárlás – bóltkór. Divatőrület. Szépségmánia. Rend- és tisztaságmánia. Kávé- és édességimádat. Exorexia – fitness őrület. Ortorexia – egészségmánia. Társfüggőség. Amikor a női függőségekről esik szó, általában ezekről a jelenségekről hallunk. Ártalmatlan kis semmiségek. Vagy mégsem?

Hiszen van, hogy egy függőség nem tűnik kórosnak. Pedig az, hiszen a nevében is benne van – aki függ (valamitől, valakitől), az nem (teljesen) ura önmagának. A függősége uralja a gondolkodását, meghatározza a mindennapjait. Olyan ártalmatlan kis örömforrásokra, mint amilyen csoki, vagy a kávé, nem szokás gyűlölettel nézni, s általában nem is érzünk erős késztetést arra, hogy teljesen leszokjunk ezekről. Ha csak nem szól közbe egy másik függőség, az ortorexia, ami arra kényszerít, hogy mindent kiiktassunk az életünkből, ami nem egészséges.

Függőségek képesek egymást kiütni, de akár össze is adódhatnak. A vásárlásmánia például remekül megfér a spórolásmániával – az ilyen típus imád jól vásárolni; a mennyekben jár, ha olcsón jut hozzá valamihez, amire lehet, hogy nincs is égető szüksége, de az érzés miatt muszáj beszereznie.

Ami fent, az lent – ami bent, az kint?

A kényszerességekkel és a függőségekkel voltaképpen terelünk, becsapjuk magunkat, többnyire valamilyen lelki hiányra, belső feldolgozatlanságra, feszültségre keresünk (látszat)megoldást a psziché trükkös menekülőútjain. Trükkösek, mert nem mindig tűnnek ártalmasnak, sőt, egyik másik kényszerességnek gyakorlati haszna is van. Egy tisztaságmániás nő környezetében minden, de minden makulátlan, nincs mosatlan edény a mosogatóban, a jelenlétében egy hajszálat sem lehet következmények nélkül elhullatni. A rendmániás pedig folyton pakol – észre sem veszi, hogy ezzel esetleg mások idegeire megy. Sőt, azt sem (mindig) veszi észre, hogy állandóan pakol…

A kényszeresség akkor válik problémássá, amikor az illetőre és/vagy a környezetére egyértelműen teherként nehezedik érzelmileg, anyagilag, ha akadályozza a normális életvezetést és mérgezi a kapcsolatokat. 

Kényszerességeink, függőségeink beszédesek. A lélek üzenetei.

Érdemes farkasszemet nézni velük, végiggondolni racionálisan – egyedül vagy segítséggel -, hogy bizonyos dolgok mennyire meghatározóak az életünkben, mennyire uralják a gondolatainkat. Építenek vagy rombolnak? Pótlékok helyett valójában mire lenne szükség?

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − hat =

hirdetés