Főzzünk kevés pénzből nagyszerűt! Háromfogásos családi menü
Olcsón és jót főzni nem lehetetlen – a háziasszonyok (vagy főzni tudó urak) kreativitásán múlik. Sajnos sokan rákényszerülnek arra, hogy kiadásaikat visszafogva a szájuktól vonják meg a falatot. A húsimádók is nyugodtan beiktathatnak egy-egy napra húsmentes étrendet. A legrosszabb, amit tehetünk, ha hideg élelmen – szendvicseken – élünk napokig takarékoskodás címén. Sorozatunkban olcsón kihozható menüket ajánljunk, 4 személyes családra méretezve.
Karfiol krémleves (4 személyre)
Kihozható kb. 500 forintból (a karfiolnak ősszel van a szezonja, ilyenkor jó áron beszerezhetjük)
Hozzávalók 4 személyre
Fél db közepes karfiol, megtisztítva, rózsáira szedve (másik feléből másnap készíthetünk csőben sült karfiolt)
1 közepes vöröshagyma
1 evőkanál olívaolaj
1 teáskanálnyi vaj
5 dl húsleves alaplé
2 dl tej
1 dl főzőtejszín
szerecsendió, bors, só
Az olívaolajon és a vajon pirítsuk meg az apróra vágott vöröshagymát. Ha már üvegesre pirult, adjuk hozzá a rózsáira szedett karfiolt, és öntsük fel a húsleves alaplével. Adjuk hozzá a tejet és főzzük puhára. Ha puhára főtt, botmixerrel pürésítsük, majd forraljuk össze a főzőtejszínnel, s fűszerezzük.
Gazdagíthatjuk reszelt sajttal, krutonnal – apróra kockázott szikkadt kifliből, zsemléből is készíthetünk hozzá krutont, kevés fokhagymás olívaolajon pirítsuk meg.
Zöld nokedli
Kihozható kb. 500 forintból
Hozzávalók 4 személyre
80 dkg friss spenót (szezonon kívül 450 g mirelit parajból), 30 dkg liszt, 2 tojás, szerecsendió, só
Elkészítés
Tisztítsuk meg a spenótot, mossuk meg, és enyhén sós vízben pároljuk meg. Szűrjük le, majd alaposan csepegtessük le, nyomkodjuk ki és vágjuk össze. (Ha mirelitből készítjük, csupán fel kell olvasztani.)
Egy tálban keverjük el a spenótot egy pohár vízzel, a liszttel, a tojásokkal, a sóval és a szerecsendióval. Addig gyúrjuk, amíg sima, homogén masszát nem kapunk. Aztán takarjuk le egy vászonnal, és pihentessük egy órát.
Egy nagy fazékban forraljunk megfelelő mennyiségű sós vizet, és nagy lyukú nokedliszaggatót használva lassan keverjük bele a tésztát. Ahogy feljön a víz tetejére, szűrjük le a nokedlit, és tegyük tálalóedényre. (Fotó: Fine Food)
Darafelfújt
Kihozható kb. 450 forintból
Hozzávalók 4 személyre (másnapra is marad)
16 dkg dara (tönkölydarából is készíthető)
1 l tej
kb. 10 dkg cukor
4 egész tojás
1 citrom héja
1 evőkanál vaj
kevés vaj, zsemle- vagy kekszmorzsa a forma kikenéséhez
Elkészítés
A búzadarát főzzük meg a cukros tejben. Ha már sűrű, adjuk hozzá a vajat és a reszelt citromhéjat, s hagyjuk hűlni. A tojássárgákat keverjük habosra, majd a fehérjét kevés cukorral verjük kemény habbá. Először a sárgákat keverjük hozzá a kihűlt tejbegrízhez, majd adjuk hozzá a tojáshabot, s óvatosan keverjük össze. Vajjal kikent, morzsával megszórt tortaformában – vagy kis kerámia sütőtálkákban – süssük pirosra.
Gyümölcsdzsemmel, vagy frissen elkészített gyümölcsszósszal tálaljuk (a friss vagy mirelit gyümölcs némileg megdobja az árat). Sütés előtt hámozott mandulaszemeket is nyomkodhatunk a masszába. Dzsem vagy gyümölcsszósz helyett 1 citrom levét is felhasználhatjuk: a grízfelfújtnak friss ízt ad, ha mézes citromlevet csepegtetünk rá fogyasztás előtt.
Ajánló
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.