Örökre szépek: gyerekrajzokból készített ékszerek

Az egyik legkorábban kibontakozó manuális készség a rajzolás, melynek a gyermek készségfejlesztésében is fontos szerepe van. A gyermek által papírra vetett első felismerhető figurák, összetettebb kompozíciók sikerélményt és büszkeséget jelentenek a szülők számára is, sokan igyekeznek is az alkotásokat megőrizni.

A gyermekrajzok mosolyt csalnak az arcunkra, a gyermeki fantázia tökéletlenül tökéletes lenyomatai. A gyerekek (még) más szemmel nézik a világot; a legszívesebben azt örökítik meg, ami foglalkoztatja őket vagy ami a szívükhöz közel áll. Ezért érdemes szabadon (is) rajzoltatni őket, minél gyakrabban.

Sok mindent kiolvashatunk a gyerekrajzokból, ennek kapcsán azonban nem szabad túlzásokba esni! Sokan hajlamosak messzemenő következtetéseket levonni arról, hogy a gyermek (ovisként, kisiskolásként) milyen színeket használ (vagy nem használ), a rajza kitölti-e a papírt, milyenek az általa rajzolt figurák (van-e füle, megvan-e minden végtagja stb.), milyen a képi világa… A rajzelemzés összetett dolog, bízzuk megfelelő, tapasztalt szakemberre – ha szükségét érezzük! Korábbi cikkünk a témában itt olvasható: Beszédes gyermekrajzok.

Amire fontosnak tartom felhívni a figyelmet az az, hogy lehetőleg ne minősítsük (le) a gyermek rajzát! Ezt – feltételezem – egy szülőnek, nagyszülőnek nem is kell mondani, és általában nem is otthoni körben jellemző. Előfordul, hogy az óvónéni vagy a tanítónéni „szólja le” a gyermek alkotását. Esetleg ebből a megfontolásból az alkotás nem kerül ki a faliújságra. Egy-egy ilyen megnyilvánulás visszavetheti a gyermek alkotókedvét, akár évekre, akár egy egész életre. Nem vagyunk egyformák, a gyerekek sem azok – mint sok más készség, így a rajzkészség is fejleszthető, ehhez a legjobb eszköz a motiváció és a támogatás.

Kreatív módokon is megörökíthetjük a gyermekek egy-egy rajzát, családi relikvia, emléktárgy is készülhet belőlük, többféle lehetőség van erre. A rajzok díszíthetnek bögrét, pólót, táskát, párnát stb. Korábbi összeállításunkban bemutattuk azt az anyukát, aki meghímzi gyermekei rajzait, hatalmas sikere volt évekkel ezelőtt a gyermekrajzokból varrt kabalafiguráknak is. (Anno bejárták a világot az Angelina Jolie hófehér esküvői ruhájáról készített képek, a ruhakölteményt gyerekei színes rajzai díszítették. A ruha még biztosan megvan, a házasság évekkel ezelőtt véget ért.)

Arra is van példa, hogy egy szülő magára tetováltatja gyermeke rajzát.

Ötvösök, ékszerkészítők is kiviteleznek gyermekrajz alapján medálokat, fülbevalókat, karkötőket, gyűrűket, így egy-egy rajz ékszerként viselhető, esetleg kulcstartóként mindig nálunk lehet. Ilyen termékeket válogattunk az Etsy-ről, kedvcsinálóként. Néhány kreatív, vállalkozó szellemű magyar ékszerkészítőtől is kérhető gyerekrajzból kreált ezüst- vagy aranymedál.

Fotó: Etsy, OctoberxAesthetic

Fotó: Etsy, SprinklesGlitterInc

Fotó: Etsy, ivoryMR

Fotó: Etsy, formiadesign

Fotó: Etsy, CustomJouel

Fotó: Etsy, AtelierLyotard

Fotó: Etsy, myworldofdesings

Fotó: Etsy, ReflectionOfMemories

Nyitókép: Etsy, LolaAndCash

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

3 × három =

hirdetés