Tünde Dóra fotográfus elbűvölő Budapestje: ötéves a Ballerina Project Hungary! Táncművész modellek impozáns, ikonikus helyszíneken

Ötéves a Ballerina Project magyar kiadása. Tünde Dóra fotográfus a nagy sikerű nemzetközi mozgalom mintáját követve kezdett fotózni táncművészeket impozáns, ikonikus és kevéssé ismert budapesti helyszíneken.

Hálás téma fotogén modellekkel megmutatni a főváros különböző arcait, nem nagyon lehet mellélőni ezzel – gondolhatnánk. Pedig nagy bátorságot igényel egy nemzetközileg befutott projektet átvenni; tudva, hogy az emberek majd összehasonlítással élnek, s elvárják a magas színvonalat. Egy-egy képben rengeteg munka van; a fotózás alapos előkészületeket igényel, profizmust fotóstól és fotóalanytól egyaránt. Bizton állítható, a magyar adaptáció megüti a nemzetközi szintet. A Ballerina Project itthon is népszerű lett, határon, kontinensen túl is ismert. A táncművészetet legalább annyira élteti, mint Budapestet.

– Több mint 19 éve kezdte el Dane Shitagi a balerinák fotózását New Yorkban. A világ nagyjából 9 évvel ezelőtt figyelt fel rá, ahogy magam is. Már ekkor megszületett bennem a gondolat, hogy hazai terepen szívesen megvalósítanám ezt a remek ötletet; sokáig érlelődött bennem, mígnem öt éve bele is kezdtem. A projektet franchise-ként vettem át, az ötletet megtartva, kicsit másként megvalósítva – meséli Tünde Dóra, aki nem sokkal korábban kezdte a fotózást, mint ahogy elindította a Ballerina Projektet. – Kilenc éve tudhatom magamnak ezt a szakmát, ami számomra hobbi, életstílus és szerelem is egyben.

Emese Bíró 2019, Hild Villa copyright of © Tunde Dora

Bíró Emese 2019, Budapest Vigadó – hivatalos copyright of © Tunde Dora

– Jellemzően mennyi időt vesz igénybe egy-egy fotó elkészítése?

– Egy fotózás milliónyi apró részletből áll össze, így állandóan szervezéssel s tervezéssel telnek a napjaim. Egyedül dolgozom, így minden feladat rám hárul. A fotózások nagyjából 3-4 órásak, addigra a balerinák és én is teljesen kifulladunk. A helyszíneket általában én választom ki, de szívesen meghallgatok bármilyen extravagáns ötletet illetve kérést is a lányoktól, akik profi táncművészek: az Opera, az Operett színház és a Táncművészeti Főiskola táncosaival dolgozom együtt.

– Könnyű volt őket meggyőzni? 

– Szerencsés vagyok. Könnyű volt őket meggyőzni, örömmel és gördülékenyen halad a munka. 

Laura M. Ottlik Budapesti Operettszínház 2019, Budapest Vigadó – copyright of © Tunde Dora

Nagy Gvendolin 2019, Budapest Vigadó – copyright of © Tunde Dora

Nagy Gvendolin 2019, Budapest Műcsarnok – Kunsthalle Budapest copyright of © Tunde Dora

Bíró Emese 2019, Halászbástya copyright of © Tunde Dora

Bíró Emese 2019, Halászbástya copyright of © Tunde Dora

Laura M. Ottlik 2019, Parlament copyright of © Tunde Dora

– Szakmailag mi a kihívás számodra ebben a sorozatban?

– Eleinte arra törekedtem, hogy a képek hasonlítsanak az eredeti projekthez, de jó ideje már inkább a saját stílusomat és ötleteimet próbálom belevinni.

 

Ballerina Project Hungary >>

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 10 =

hirdetés