Az otthon nem egy hely, hanem inkább érzés. Az otthonélmény pszichológiája

Akkor boldogulunk szűkebb, otthoni világunkban, és tágabb környezetünkben is, ha lépést tudunk tartani a változásokkal, és hajlandók vagyunk tanulni, fejlődni. Otthonunk, otthoni élményeink fejlődéséhez otthonunkkal kapcsolatos célokra, irányokra van szükség.

Vannak általánosabb, kevésbé megfogható célok, mint a boldogság, harmónia elérése; és vannak a hétköznapi, apró, de nagyon fontos céljaink, melyek tulajdonképpen meghatározzák a teljes jóllétünket.

„Ezentúl hasznosabban töltöm el a szabadidőmet. Türelmesebb leszek családtagjaimmal. Több meglepetéssel, ajándékkal, ünneppel kedveskedem.”

etkezoEzek is csak fogadalmak mindaddig, amíg nem bontjuk le őket elvégzendő feladatokra. Ha kitűztünk egy célt, gyorsan kérdezzük meg magunktól, hogyan tudjuk elérni? Mit kell tennünk, hogy valóban megvalósuljon? A cselekvéseink feletti uralom segít nekünk áttekinthetőbbé, kontrollálhatóbbá tenni a mindennapi életünket, ez pedig hosszútávon egyre gazdagabbá teheti otthoni élményeinket.

Vannak olyan lehetőségek, melyek mindig, mindenkor javítanak otthoni élményeinken, de fejlődésről akkor tudunk beszélni, ha valóban érezzük, hogy életünk, otthonlétünk minősége pozitívan változik. Egy-egy jól sikerült, közösen eltöltött vacsora még nem elegendő ahhoz, hogy elmondhassuk, tartalmasabban élünk otthonunkban.

A rendszeresség, az újabb és újabb, saját és családunk fejlődéstörténetéhez alkalmazkodó tervek és tettek viszont biztosan meghozzák a kívánt sikert. Életünk nagy változásai, amelyek átrendezik addigi szokásainkat, értékrendünket, elvárásainkat és gyakorlatilag mindent -, bizony otthonunk élményeibe is beleszólnak. Családot alapítunk, gyermeket vállalunk, a gyermekek cseperednek, majd kirepülnek, ezek az állomások pedig mindig magukkal vonzzák otthonunk élményeinek változását is.

babaszoba

home_office

Miközben tapasztalunk, és mi magunk is fejlődünk, megtanulunk otthon lenni. Érezni fogjuk a rutint, kialakulnak életünkben, hétköznapjainkban a fontossági sorrendek. Az már egy komoly fejlődés eredménye – és nem megy egyik napról a másikra -, ha a család otthoni teendőit képesek vagyunk koordinálni, egy-egy konfliktust tudunk humorral oldani, vagy megtanuljuk, hogy egy esős délutánon miként maradjon meg a jókedv, és mivel kössük le az izgága gyermeket.

A fő célt sose veszítsük szem elől! Ha derűs, kiegyensúlyozott otthonra és otthonélményekre vágyunk, pont az ilyen helyzetekben kell megmutatnunk, mire vagyunk képesek! Rá kell hangolódnunk lakótársainkra, tudnunk kell saját kis repertoárunkból előhúzni olyat, ami ott, abban az adott helyzetben megfelelő.

agy_kutya

Álljunk meg, és gondoljuk végig, több pozitív otthonélményünk van-e, mint tavaly, egy hónapja vagy a múlt héten.

Melyek azok az otthonélmények, melyek igazán fontosak a számunkra? Mi az, ami hiányzik az örömteli otthonlétünkhöz?

Ezek a kedves és meghatározó pillanatok nem fognak egyszer csak maguktól a rendelkezésünkre állni. Nekünk kell őket létrehozni. Most, együtt, odafigyeléssel, lelkesedéssel.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

20 − 16 =

hirdetés