Rálelni a saját útra. Hogyan? Hogyan ne? Mesék a felnőtté válásról. Könyvismertető

– Akkor válik valaki felnőtté, amikor elköteleződik önmaga mellett. Amikor fontossá válik önmaga számára, amikor elkezdi kidolgozni saját, egyéni mintázatait. Elkezd felelősen gondolkodni saját életéről, megtalálja saját értékeit, a céljait és a cél eléréséhez szükséges eszközöket. A mesék nyelvénél maradva: megtalálja segítőit, és megküzd ellenfeleivel. Csak ezután tud majd másokról is felelősen gondolkodni, és mások mellett elköteleződni –

írja Boldizsár Ildikó, a Metamorphoses Meseterápiás Módszer megalkotója. Közel negyven könyv szerzője, új kötet a Mesék a felnőtté válásról címet kapta.

A világ népmesekincsében a felnőtté válás az egyik legfontosabb téma, hiszen a közösség tudása, bölcsessége a meséken át öröklődött nemzedékről nemzedékre – olvasható a könyv fülszövegében.

Bárhol, bármikor születik, minden fiatalra ugyanazok az életpróbák várnak: útnak indulás, szülőkről való leválás, barátok és közösségek megtalálása, az intimitás megtapasztalása, valamint az elköteleződés képességének megszerzése.

Ma már nem segítik közösségi rítusok, beavatási szertartások, közös mesemondások a fiatalokat a felnőttség küszöbének átlépésében – mindenkinek magának kell rálelnie a saját útjára. De a mesékhez és a bennük rejlő időtlen tudáshoz bármikor visszatérhetünk. 

Boldizsár Ildikó legújabb meseterápiás kötetében tizenhat és harminckét év közötti olvasóknak ad útmutatást a kamasz- és felnőttkor határának átlépéséhez. A mesék jelentésének kibontásában és az önterápiában a szerző rövid, gondolatébresztő elemzései segítenek.

„Megtörténik, akár akarod, akár nem. Felnősz. Ha nem szeretnél felnőtt lenni, azért – ha pedig szeretnél, csak nem tudod, hogyan, akkor ezért olvasd el ezt a könyvet. Harminckét mese a felnőtté válás nehézségeiről és szépségeiről: tizenhat a fiúknak és tizenhat a lányoknak, hogy könnyebben önmagukra és egymásra találjanak.” Boldizsár Ildikó

A könyv két részre tagolódik; az első Fiúból férfi, a második Lányból nő történeteket ölel fel. A tartalomból:

Miért nem csináltok valami hasznosat? Az apa kincse

Felnőtt akarok lenni! Manitou ajándéka

Eredj, keress magadnak férfiszívet! A hét borzalom

Nagy munka áll előttem. A sánta legény diadala

Nem szabad semmi nehézségtől meghátrálni. Fürgeláb, Ügyeskéz és Élesszem

Én magam vagyok a szépséges leányzó. A Békahercegnő

Hogyan vihetnék ily nagy munkát végbe? Az igazi menyasszony

Kérdezd meg a szívedtől, az majd megadja a feleletet. A favágó leánya

Én a szeretetemet nem hasonlíthatom semmihez. A libapásztorlány a kútnál. 

A mesék lépésről lépésre végigvezetik az olvasókat a felnőtté válás buktatóin. Mindig lesz kiút, mindig lesz alternatíva. Az olvasó minden történet után eldöntheti, hogy a történet megoldásai követendő mintát jelentenek-e számára vagy sem. 

A mesék válogatásánál az elsődleges szempontom az volt – írja Boldizsár Ildikó -, hogy bemutassam: a világ minden táján hasonló módon gondolkodnak a felnőtté válásról. Indiai, szibériai, afrikai, indián, skót, breton, észt, mongol, japán, baskír, koreai, eszkimó, német, finn, burmai, kínai, ír, török, orosz és magyar népmesék sorakoznak egymás után, azt üzenve, hogy felnőtté válni nehéz, de nem lehetetlen feladat.

A kötet különlegessége, hogy minden történet elején piktogramok segítik a mesék üzeneteinek megértését, összegzik azokat a tanulnivalókat, amelyekkel a mese hőse találkozik. Remek megoldás, érdemes az összegzők felett el-elidőzni az adott mese olvasása előtt, és (önreflexiós gyakorlatként) megfigyelni, hogy az egyes fogalmak milyen gondolatokat ébresztenek. Pár példa a könyvből.

Miért nem csináltok valami hasznosat? Az apa kincse

Főhős: Három testvér

Mit tud?

 • erősségek
 • egészségesek
 • lusták
 • halogatóak

Mit tanul meg?

 • átvenni az apai örökséget és mintát
 • összefogni
 • tervszerűen gondolkodni
 • gazdálkodni saját erőforrásaikkal

Én magam vagyok a szépséges leányzó. A Békahercegnő

Főhős: Békahercegnő

Mit tud?

 • öntudatos
 • meri vállalni önmagát kevésbé vonzó alakban is

Mit tanul meg?

 • minőségre koncentrálni
 • időt álló dolgokkal foglalkozni
 • megmutatni valódi önmagát

A kötet végén található Állapotfelmérés és felnőttségmutató c. rész önismereti gyakorlatként hasznosítható.

A könyv a Jelenkor Kiadó gondozásában jelent meg. ISBN: 9789636766979

A Kiadó weboldalán is megrendelhető >>

Webajánló: www.boldizsarildiko.com

 
hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

tizenöt + hét =

hirdetés