Meglátogattunk tucatnyi passzívházat, elégedett lakókkal találkoztunk

Tizenkét éve hívta életre a német Passivhaus Institut a Nemzetközi Passzívház Nyílt Napok c. rendezvényt, melyet hagyományosan novemberben tartanak. Az idei épületlátogatásokat november második hétvégéjére időzítették; a világ számos országa csatlakozott a rendezvényhez. Szakmai programvezetés mellett, az építtetők, tulajdonosok jelenlétében több száz minősített, előminősített passzívházat lehetett felkeresni világszerte. Magyarországon a Passzívházépítők Országos Szövetsége (PAOSZ) szervezésében 2009 óta látogathatók a fokozottan energiatakarékos, minimális fűtés- és energiaigénnyel üzemelő passzívházak.

A passzívház-építési kedv nem lanyhult az elmúlt években, Magyarországon is folyamatosan bővül a passzívházállomány – tájékoztatott Szekér László minősített passzívháztervező, a nyílt napok hazai programjait koordináló Passzívházépítők Országos Szövetségének (PAOSZ) alapító-elnöke. A nyílt napok programsorozatát idén először – hagyományteremtő módon – szakmai nap kísérte, melyen passzívház-komponenseket bemutató előadásokat hallhattak a résztvevők. A látogatható épületek köre tovább bővült, jól tematizálhatóan, ami azt jelenti, hogy az épületlátogatások egyik napján a passzívház-minőségben felújított épületeket, a másik napján pedig az új építésű – kivitelezés alatt álló, vagy már használatban lévő – passzívházakat lehetett felkeresni. Ahogy a korábbi években, idén is sokan voltak kíváncsiak a passzívházakra.

– Jellemzően civilek jöttek, de sok szakmabeli is – összegezte tapasztalatait Szekér László. Hozzátette: a látogatókat főleg a technikai részletek, továbbá a kivitelezési és működtetési költségek érdeklik továbbra is. Több, kifejezetten költségtakarékos hazai példát láthattunk. Kiemelném az erdőkertesi passzívházat, amely az építtető saját kezű kivitelezése révén rendkívül kedvező áron – jóval a hivatalos kivitelezési költség alatt – valósult meg.

Látogatók a nyitóképen látható szentendrei passzívház fakonzolos erkélyén

 

Egy másik, előminősített szentendrei passzívház épülő homlokzata

 

Modern szentendrei passzívház – hamarosan a végéhez érnek a kivitelezési munkálatok

A nyílt napokon többségében magánépíttetők nyitottak ajtót a látogatók előtt, akik az üzemeltetési tapasztalataikról is szívesen faggatták a tulajdonosokat. Az általános tapasztalat a beszámolók alapján az, hogy a passzívházak valóban jól működnek, azaz nem fogyasztanak többet a tervezettnél, kiszámíthatóak és műszakilag is megbízhatóak.

– Mindenütt feltettük a kérdést az építtetőknek: mit csinálnának másként, ha a tapasztalatok birtokában újra építkeznének? Megnyugtató volt hallani, hogy mindegyikük passzívházat építene, igaz, bizonyos részleteket másként vagy egyszerűbben oldanának meg – mondta Szekér László. – Pár éve még sokan megkérdőjelezték nálunk, de ma már ki lehet jelenteni, hogy egyértelműen van jövője a technológiának; egyre több a passzívház-komponensekkel történő épület- és lakásfelújítás, továbbá Magyarországon is elkezdődtek a nagyobb léptékű passzívház fejlesztések. Szegeden például már a második többlakásos passzívház épül, Budapesten – Angyalföldön pedig már kivitelezés alatt áll egy óvoda, melyet remélhetőleg a 2016-os nyílt napokon be is tudunk majd mutatni.

A jövő évi nyílt napokat már most érdemes a naptárban feltüntetni, mivel a passzívházak többségében meghatározott létszámú látogatót tudnak fogadni. A 2016-os programsorozatra november 1. vagy 2. hétvégéjén kerül sor. A PAOSZ elnöke arra számít, hogy jövőre jó pár új építésű – jelenleg építés alatt álló – passzívházat lehet majd felkeresni.

A 2015-ös program részletei a passzívházak ismertetőjével a www.passzivhaznyiltnap.com oldalon megtalálhatók.

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kettő × 1 =

hirdetés