Rád találni. Gondolatok a párkapcsolatról. Könyvajánló

Egyetlen társban találhatunk boldogságot? Létezik egyetlen? Hogyan maradhatunk meg tiszta embernek a párkapcsolatok viharában? Miért vagyunk hűségesek, miért leszünk hűtlenek?

Tari Annamária pszichoanalitikus, pszichoterapeuta és Horváth Gergely újságíró a Rád találni c. könyv szerzőpárosa a társas létezés lélektanába és hétköznapi gyakorlatába vezeti be az olvasót. Különleges párkapcsolati szótár ez a könyv.

A szerelem jó, a szerelem fáj – így van ez, mióta világ a világ. Keressük, vágyjuk a szerelmet, hisz olyan érzelmi tartományba képes repíteni bennünket, ahová egyéb kapcsolataink nemigen tudnak. S bármennyire is földöntúli az érzés, mégsem az önzetlen szeretet állapota ez – általában. Bármennyire is igyekszünk a másiknak teljesen átadni magunkat egy gyermeki-angyali lény tisztaságával, kisvártatva életre kelnek a démonok is, akiket – ha tetszik, ha nem – mi tartunk életben, mi magunk táplálunk jó ideje. Nem a másikhoz tartoznak, hanem hozzánk. Démon a félelem, a kishitűség – minden romboló érzés -, ami a párkapcsolatokat módszeresen kikezdi. Nagy próbatétel, ha démonjainkat a másik is – öntudatlanul – gondosan eteti a viselkedésével, a személyiségével. Végül rajta kérjük számon a boldogtalanságunkat, s ritkán jut az eszünkbe, hogy a választásaink minket minősítenek…

Minden kapcsolat más utat jár be; s bár minden ember más, a női, férfiúi magatartás mégis jól tipologizálható, így az is látható, mi mindenen tud megbukni, félrecsúszni egy párkapcsolat.

Tari Annamária és Horváth Gergely a szerelmeseket, a párkapcsolatban élőket kísértő démonokról (is) beszélnek. Párkapcsolati témában egy nő, aki hivatásánál fogva az emberi lélek jó ismerője, és egy férfi tanulságos gondolatmenete kifejezetten izgalmas elegy. Sok mindent másként látnak, sok mindent másként közelítenek meg. Korképet adnak, kortünetekről, tabutémákról is kifejtik meglátásaikat. Működhet-e egy férfi és egy nő ágybarátként? Van-e hatásos gyógyír a szerelmi bánatra? Mi a drunkorexia, s miért terjed futótűzként a huszonéves lányok körében? Hogyan gondol az egyéjszakás kalandra egy férfi és egy nő? Hogyan lehet hatástalanítani az exeket? Miről szól a szexfüggőség? Kell-e nekünk házasság? Egyebek mellett ezeket a kérdéseket boncolgatja a könyv – párra váróknak, párban élőknek egyaránt hasznos olvasmány. A szerzőpáros gondolatmeneteit továbbszőve talán saját dilemmáinkra is megtaláljuk (aha-élmény kíséretében) a megfelelő válaszokat.

 

Kiadó: Athenaeum Kiadó
Kiadás éve: 2015

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenkilenc + tizenegy =

hirdetés