Régi Balaton. Egy különös táj különös története. Könyvajánló képgalériával

Régi Balaton. Egy különös táj különös története. Ezzel a címmel jelent meg 2016-ban dr. Kovács Emőke könyve az Éghajlat Könyvkiadó gondozásában. Számos érdekességet felvonultató olvasmány a magyar tenger szerelmeseinek.

– Ha kimondjuk a szót: Balaton – mindenkiben kellemes emlékek, legalábbis hangulatok idéződnek fel. A Balaton – a gyermekkor, az ifjúság, a szépség, a romantika; a lemenő vagy a felkelő nap; a nyár vagy bármelyik más évszak; pecázás vagy diszkóhajók ricsaja; éjszakai fürdés vagy hévízi iszapban dagonyázás – kinek hogy és mi tetszik. Mindenkinek: élmény. (…)

A Balaton egyéni és nemzeti nosztalgia. Egy nemzet nosztalgiája – önmaga iránt 

– írja a kötet előszavában dr. Gergely András történész.

regi_balaton_konyv1– Könyvem első fele kísérlet: bemutatni a 21. századi olvasónak a 19. századi Balaton világát. Munkámat többéves kutatás előzte meg, ezáltal e könyv alapvetően tudományos jellegű, hiszen történeti forrásokra, korabeli sajtóanyagokra, memoárokra, irodalmi művekre, feldolgozásokra támaszkodik. A cél az volt, hogy olyan képet tárjak az olvasóközönség elé, amely hiteles lenyomatát nyújtja a 19. századi Balaton irodalmának, történelmének, társas eseményeinek, kulturális életének, infrastruktúrájának. (…)

A könyv második fele akkor született, amikor visszaköltöztem Budapestről a tóhoz, s lehetőségem nyílt arra, hogy minden nap lássam, minden élményt beszippantsak. Így keletkeztek azok a publicisztikák, rövidebb tanulmányok, amelyek már nemcsak a 19. századi időkről, hanem a 20., sőt 21. századi atmoszféráról szólnak. Ezek amolyan balatoni mozaikok, cserépdarabok, melyeket böngészve látszik, hogy milyen színes, sokmúltú vidék ez a balatoni – írja a Régi Balaton c. kötet előszavában a szerző.

regi_balaton_konyv3

regi_balaton_konyv4

Garay János: A Balaton

Megteremté Isten
A kerek világot,
Közepébe tette
Szép Magyarországot.

Bércekkel, folyókkal
Feldiszesítette,
A malaszt tömlőjét
Kiönté felette.

S ami szép s dicső volt
A kerek világon,
Kis tükörben együtt
Lőn Magyarországon.

És amint lenézett
Csodaszép müvére,
Kéje érzetében
Könny tolult szemére.

A könyű lecseppent
A legszebb vidéken;
A föld meg nem itta,
Megtartotta épen.

Tükre lőn az égnek,
S szép Magyarországnak…
Nevezik e könnyet
Balaton tavának.

Régi Balaton. Képek az 1930-as, ’40-es évekből

A Fortepanról válogattunk felvételeket

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

18 − 6 =

hirdetés