Hogyan metsszük a rózsabokrot?

A metszés jóval többet jelent a rózsabokor szépítésénél, formálásánál. A megfelelő ritkítás javítja a növény egészségi állapotát, megakadályozza a betegségek kialakulását, elterjedését, és ösztönzi a bokrot a bő virágzásra.

A cél mindig ugyanaz: a bokrot frissíteni és nyitottá tenni. Utóbbi szárítja a középső részeket, gátolja a gombák elszaporodását. A gombás betegségek, mint a fekete folt és a lisztharmat, sokkal gyakoribbak a zsúfolt ágazatú növényeken.

Általános metszési irányelvek

Függetlenül attól, hogy milyen gyakran virágzik a bokor, fontos számára a rendszeres visszavágás. Az eltávolítandó részeket mindig az egészséges rügy felett kb. 6 milliméterrel, nagyjából 15 fokos szögben vágjuk le, így nem marad nagy seb a száron. Ügyelnünk kell továbbá – a nyáron jól látható – a levelek tövében található alvó rügyekre is. Ezeket azonban nehezebb megtalálni a nyugvó vagy idősebb vesszőkön, ebben az esetben félhold alakú levélhegeket kell keresnünk.

Metszés az egészséges bokorért

A metszés során mindenkép el kell távolítani az elhalt, sérült vagy beteg ágakat! A kiszáradás gyakori probléma a rózsáknál, előfordul ugyanis, hogy a sérüléshez legközelebbi rügyszem nem életképes, nem fejlődik, és ez esetben kiszáradás veszélyezteti a lentebb lévő, következő egészséges rügyet.

A rózsa fejlődése során megpróbálja karanténba zárni a kiszáradást, és ehhez létrehoz egy töréspontot az egészséges szövetek és az elhalt szövetek között. Az egészséges ágak belső rétegei tiszta fehér vagy világoszöld színűek. Bármilyen elszíneződés haldokló szövetekre utal, melyeket el kell távolítani.

A holt részek általában barna színűek, de az is lehet, hogy egészen feketések, ez utóbbit a fagy idézi elő. A sérült vagy beteg ágakat is könnyű észrevenni – gyakran jár a kettő, mivel sérült területek belépési lehetőségek a betegségek számára. A rózsán viszonylag gyakoriak a szél által megtört szárrészek, a törött vessző pedig dörzsölheti a szomszédos ágakat. Viharkárok leginkább a fő növekedési időszakban fordulnak elő, amikor a virágokkal teli nehéz ágak esnek áldozatul.
A beteg szakaszokat általában szárrétegek vonják be; elváltozásokat okoznak a gombás betegségek is, mint a fekete folt vagy peronoszpóra. Ezeket azonnal el kell távolítani, így megakadályozhatjuk a kórokozó továbbterjedését.

Nagy Adrienn, okl. agrármérök, Zöld(Örök)ség

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

húsz − tizenegy =

hirdetés