Kőzetek, ásványok, drágakövek. Gazdagon illusztrált ismeretterjesztő könyv kis természettudósoknak és kincsvadászoknak

A kőgyűjtés sokak szemében tűnhet furcsa szokásnak, hiszen rengeteg kő van, ráadásul a legtöbb egyformának tűnik. Ez a könyv megmutatja, hogy még a legunalmasabb, apró kavicsnak is izgalmas története van. A gazdagon illusztrált ismeretterjesztő kiadvány nem csak gyerekek számára tartogat meglepetéseket, felnőttek is tanulhatnak belőle.

Köveket és ásványokat bárhol találhatsz. Általában a tengerpartok a legbőségesebb természetes kőlelőhelyek. A tenger munkája révén a sziklák felaprózódnak, majd a hullámzás messze kisodorja a homokot és az apróbb kavicsokat. 

A gyerekek érdeklődését könnyű felkelteni, különösen azzal, hogy akár drágakőre is bukkanhatnak, ha kitartóan kutakodnak az ásványok, kövek között. Igaz, ennek az esélye kicsi, mégis izgalmas arra gondolni, hogy ők is felfedezhetnek egy csillogó csodát a kövek között, ami ugyan nem értékes, de csodálatosan néz ki. A Séta az ásványok között c. könyv bőséges földtörténeti adalékkal szolgál, a kőzet- és ásványtípusok ismertetése mellett.

A könyvet átlátszó cipzáras tok védi a szennyeződéstől, a gyűrődéstől

Részletek a könyvből

A Föld – a Merkúr, a Vénusz és a Mars mellett – kőzetbolygó, felszínét szinte teljes egészében kőzetréteg borítja. Bolygónk felszíne leginkább egy repedezett tojáshéjhoz hasonlítható, hét óriási – kontinensnyi méretű – és sok apró lemez alkotja a felszínt. Ezek a lemezek folyamatosan mozognak, sodródnak, ütköznek egymással, de annyira lassan, hogy észre sem vesszük. Nagy hatással van ugyanakkor a kőzetképződésre. 

Kőzet minden, a Föld szilárd kérgét alkotó kemény anyag. Rengetegféle lehet, de mindegyik az alábbi három lehetséges mód egyikével jött létre: az üledékes kőzetek lerakódott szerves anyagokból keletkeztek; az átalakult kőzetek más kőzetekből nagy nő vagy nyomás hatására alakultak ki, a vulkanikus kőzetek pedig a Föld forró belső rétegeiből kerültek a felszínre. 

A földkéreg közel 90 százalékát magmás kőzetek alkotják – vulkáni és mélységi magmás kőzet -, a felszínen leggyakrabban üledékes kőzetekkel találkozhatunk, ami a földfelszín kétharmadát borítja. Az üledékes kőzetek csodás tulajdonsága, hogy fosszíliák – egészben megmaradt élőlények megkövesedett maradványai – találhatók bennük.

A gazdagon illusztrált kiadvány több száz kőzetet, ásványt és drágakövet mutat be, a könyv végén névmutató és szótár található.

 

Séta az ásványok között – Ismeretterjesztés gyerekeknek

Szerző: John Farndon

Fordította: Pataki Andrea

Lektor: Szakál Szabolcs

Kiadó: Napraforgó Kiadó

ISBN: 9789634458586

Méret: 185×265 mm

Oldalszám: 120

Kötés: cipzáras tokban

Itt rendelhető >>

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

kilenc − hat =

hirdetés