Édesipari hungarikum. A szaloncukor vagy szalonczukkedli, ahogy Jókai mondaná

A régi korok karácsonyfáit, almával, dióval, édességgel, szalagokkal díszítették. A szaloncukor, mint a karácsonyfánk csillogó papírba bújtatott édes éke édesipari hungarikum.

Az alapját képező fondant francia származású, és az első fondant cukor a 19. században készült idehaza. Hazai kézművesek kezdetben kézzel készítették a cukorkát, majd a 19. század végére már megjelentek az első fondant készítő gépek az 1868-ban Stühmer Frigyes német cukrászmester által Budapesten alapított csokoládégyárban.

Az első fényképen megörökített csokigyár, ahol szaloncukrot készítettek
Fotó: MKVM – m70.hu

 

Fotó: Emperorscrumbs

A magyar szaloncukorhoz hasonlóan, illetve korban azt megelőzően, a 18. században Lyonban aforizmákkal díszített papillote elnevezésű papírokba csomagolt cukorkák készültek, és bár karácsonyhoz kötődnek, nem a karácsonyfa díszítés volt a céljuk, hanem hogy szerencsét és boldogságot hozzanak.

A francia cukorka
Fotó: Omnilogie

 

A 19. században ennek alapján kezdték idehaza színes, fényes sztaniolba csomagolni a szaloncukorkákat. A készítési folyamatból a papír rojtozása maradt legtovább kézi. 1891-re már 17 féle receptje volt ismert, nem beszélve a házi receptekről. A szaloncukrokat cukrászdákban lehetett rendelni és vásárolni.

Fotó: Pölcz Klaudia Photography

A karácsonyfa szaloncukorral történő díszítése magyar hagyomány.

A karácsonyfa szaloncukorral díszítéséről a fiatal írónő, Maggie Stiefvater is beszámol blogjában. 2010-ben találkozott e szokással, mikor Magyarországon járt Shiver | Borzongás című könyvét bemutatni
Fotó: Maggie Stiefvater

Összeállította: Király-Dobos Beatrix

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

nyolc − 6 =

hirdetés