Szezámmagos sörkifli. Köménymagos, fokhagymás változatban is elkészíthető
Nagyon finom sörkifli, régi családi recept szerint. Megszórhatjuk szezámmaggal, de köménymaggal, durva szemű sóval is. Fokhagymás változatban is elkészíthető.
Hozzávalók
(a megadott mennyiségekből kb. 16 db közepes kifli lesz)
1/2 kg finomliszt
kb. 2,5 dl tej
1/2 evőkanál só
2,5 dkg friss élesztő
1 tk cukor
12,5 dkg olvasztott zsír
1 tojássárgája a kenéshez
Elkészítés
Az élesztőt a cukorral elkevert langyos tejben futtassuk fel. A lisztet szitáljuk egy keverőtálba, keverjük el benne a sót, alakítsunk ki a közepén egy mélyedést, majd adjuk hozzá a felfuttatott élesztőt és az olvasztott (nem forró!) zsírt apránként, miközben gyúrjuk. Alaposan dolgozzuk össze. Ruganyos, közepesen kemény tésztát kell kapnunk.
A tésztát takarjuk le konyharuhával és hagyjuk egy óráig kelni.
Kelesztés után gyúrjuk össze enyhén lisztezett felületen, vágjuk ketté, és formázzunk két gömbölyű cipót. A cipót nyújtsuk ki kb. fél centisre, és vágjunk belőle nyolc cikkelyt. A szélesebb felüknél kezdve sodorjunk belőle kifliket, és sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire. Kenjük meg tojássárgájával, szórjuk meg szezámmaggal vagy köménymaggal vagy durva szemű sóval, és hagyjuk kb. negyed órát pihenni.
Előmelegített sütőben 170-es hőfokon süssük kb. 20 percig.
A kisült kifliket megkenhetjük fokhagymás öntettel is, így is nagyon finom. A fokhagymás öntet így készül: 2-3 gerezd fokhagymát tisztítsunk meg, törjük apróra fokhagymatörővel, adjunk hozzá kevés sót és keverjük össze 1-2 evőkanál olajjal.
2011-ben kezdődött a történetem. Online magazinként 2013 óta létezem. Igyekszem kreatívan, tartalmi és stílusbeli következetességgel élni az alkotói szabadságommal.