Már nyílnak a tavaszi tőzikék a Csáfordi-erdőben. Tőzike lelőhelyek Magyarországon

A tavaszi tőzike (Leucojum vernum) hazánk egyik legimpozánsabb tavaszi hagymás növénye, mely ligeterdők, gyertyános-tölgyesek, bükkösök és nedves rétek lakója. Általában március-áprilisban virágzik, de az enyhe télnek köszönhetően idén is korán megérkeztek a tavasz előhírnökei. 

A Győr-Moson-Sopron megyei Csáfordjánosfa mellett található ártéri erdő hazánk legnagyobb védett tőzikés erdeje. A Répce folyó tavasszal elönti a Tőzike tanösvényt, az ártéri területek több száz éves tölgyeit. A víz levonultával nagy tömegben virít a védett tavaszi tőzike. Az apró fehér virágok csodás látványt nyújtanak. Bár az egybefüggő virágtenger még kicsit várat magára, már nyílnak a tőzikék a Csáfordi-erdőben.

2022-ben március elejétől lehet vezetett túrán részt venni. A program díjmentes. Részletek >>

A 4 kilométer hosszú tőzike tanösvényen öt állomás található, amelyek segítségével megismerhetjük a névadó virágot, valamint az ártéri erdők, rétek állat- és növényvilágát. A látogatókat a haladásban kijelölt ösvény segíti, amelyről letérni szigorúan tilos.

A tavaszi tőzike az amarilliszfélék családjába tartozik. A Pireneusoktól Belgiumig és Közép-Európában őshonos faj. Hagymás évelő növény, 15-35 centiméter hosszú. A szárán egy bókoló virág fejlődik ki, amelynek fehér lepelleveleit a csúcsuk alatt sárgászöld foltok tarkítják. Levelei tőállásúak, széles szálasak, egy centiméter szélesek. Apró toktermésük van. A növény mérgező. Kedveli a lomberdőket, ligeteket, nyirkos, de nem túl nedves réteket. Magyarországon védett növény, eszmei értéke ötezer forint.

Információk, érdekességek: www.ferto-hansag.hu

Németh Levente fotója korábban készült

 

Pölcz Klaudia Kisklau fotói korábbról

GPS szélesség: 47.413307 GPS hosszúság: 16.963599

www.ferto-hansag.hu

Tőzike lelőhelyek Magyarországon

A gyékényesi Lankóci-erdő

Az Őrségi Nemzeti Parkhoz tartozó Dobogó-erdő tanösvény, Horvátnádalja

Hollósi erdő, Csörnöc patak, Vasvár térségében

Kámoni Arborétum, Szombathely

A Fertő-Hanság Nemzeti Park hagyományos rendezvénye tél végén a hóvirág- és tőzikeles; 3-4 kilométeres túrára invitálják az érdeklődőket a hédervári Vadaskerti erdőbe, a programra 2022-ben február 25-én kerül sor.

Nyitókép: Pölcz Klaudia

 

hirdetés
0 válaszok

Ide írhatod a véleményed!

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

három + tíz =

hirdetés